Hodepine, fellesbetegnelse for smerter lokalisert til hodet. Hodepine er et alminnelig symptom som kan skyldes hodeskader, hjernesykdommer som hjernesvulst og hjernehinnebetennelse, sykdom i øyne, ører og bihuler, og spenninger i nakke- og bakhodemuskler. Generelle sykdommer med feber, nyresykdommer, høyt blodtrykk og anemi ledsages ofte av hodepine. I de aller fleste tilfeller ligger det ingen alvorlig eller farlig sykdomstilstand til grunn for hodepinen, selv om den er plagsom.

Hodepine kan ytre seg som smerte i hele hodet eller være lokalisert f.eks. til halve hodet som migrene eller hemikrani, som ofte er forbundet med synsforstyrrelser og brekninger og varer i noen timer. Annen hodepine kan være kronisk, men med vekslinger i intensitet, noen ganger avhengig av psykiske påkjenninger. Ofte finner man ingen årsak til hodepinen.

Behandlingen rettes først og fremst mot grunnsykdommen, ellers finnes det mange medikamenter, bl.a. salicylpreparater, paracetamol, fenazon, koffein, med god symptomatisk effekt. Fysioterapi kan gi god hjelp, særlig ved muskelspenningshodepine, men kan også ha virkning hos migrenepasienter, ikke minst hos dem som i tillegg har symptomer pga. muskelanspenthet. Se også clusterhodepine.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.