hjulrive

Hjulrive fra 1890-tallet.
Av .
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Hjulrive er en hesterive som ble brukt til å samle sammen gress og høy. Den har svært store hjul og krumme tinder av stål som er festet til en bjelke. Kjørekaren satt høyt til værs på et fjærende sete.

Faktaboks

Også kjent som

karjolrive

Bruk

Når hesten beveget seg fremover over det nedmeide gresset, ble gresset samlet i de halvsirkelformede fjærene. Kjøreren tømte riva ved hjelp av en pedal eller en spak som han dro i. På store gårder kunne sleperiva og hjulriva være i bruk samtidig. Hjulriva egnet seg bedre til finraking enn sleperiva. Hjulriva hadde en arbeidsbredde på 1,5 til 2,5 meter.

Historikk

Hjulriva fulgte i slåmaskinas spor; de fleste hjulriver som ble tatt i bruk her til lands, kom fra USA. Antallet økte sterkt mot slutten av 1800-tallet. Det ble også produsert hjulriver i Norge. Mesna Bruk begynte å produsere hesteriver i 1885. Av Børsums patenterte rive ble det solgt mellom 500 og 1000 stykker per år i en årrekke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1985). Fôr, fe og melkestell i eldre tid. Arbeidsmåter og redskaper i Steinkjer-regionen. Steinkjer Museum.
  • Olsen, Svein Magne (2005). Hesteredskap i norsk jordbruk. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg