Hjulkors. Stange kirke, ca. 1250.
Livets hjul

Detalj (navet) fra en framstilling av livets hjul i klosteret i Kopan i Nepal. I den tibetanske tradisjonen (men med indiske røtter) er livets hjul en vanlig måte å framstille samsara, mekanismene som holder en fanget der, og muligheten for frigjørelse.

Livets hjul
Av /NTB.
Dharmacakra

En dharmacakra («lærens hjul») i kalkstein fra rundt år 600–800 fra Thailand. Nå i Victoria and Albert Museum

Dharmacakra
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Buddha's First Sermon at Sarnath
Relieff i stein som viser Buddhas første preken, der han «setter i gang dharma-hjulet». Gandhara, rundt 2. århundre evt.
The Metropolitan Museum of Art.

Hjulet er et gammelt og utbredt solsymbol. Det fremstilles gjerne som en sirkel med korsstilte diametre og skal uttrykke solskivens omløpende bevegelse. Symbolet forekommer blant annet i nordiske helleristninger, og folkloristiske spor av hjulets forbindelse med soldyrkelse finnes ennå i vår tid.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt hjól

I religion

Hjulet (chakra) er et sentralt symbol i buddhismen, der det først og fremst symboliserer Buddhas lære (dharma). Buddhas første preken betegnes derfor som «igangsettelsen av dharma-hjulet».

I den tidlige buddhismen blir hjulet også et viktig politisk symbol. Mens Buddha dreier «lærens hjul» (dharmachakra) dreier den buddhistiske idealherskeren «maktens hjul» (ajnachakra), og blir derfor kjent som en chakravartin, en «hjuldreier».

Hjulet blir videre også vanlig i visuelle fremstillinger av samsara, gjenfødelsens strøm, i form av «livets hjul» (bhavachakra). I dette hjulets nav finnes innerst de tre giftene (uvitenhet, begjær og hat) og den gode og dårlige karma man opparbeider. Hjulets eiker skiller de ulike typene gjenfødsel i samsara, mens felgen illustrerer hvordan man er fanget i samsara. Hjulet holdes i dødsguden Yamas grep.

I kristen symbolikk smelter hjulet sammen med korset og evighetssymbolet sirkelen (hjulkors). Med dette uttrykkes at korset til alle tider vil stå som frelsens og forsoningens tegn. En mulig tolkning er også at Kristus (symbolisert ved korset) troner i midten av universet og styrer «verdens hjul». Hjulet symboliserer også tiden og livets kretsløp, skjebnen, makt og autoritet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg