CT av hjernen

En serie CT-bilder av hjernen. Bildet øverst til venstre viser snitt av hodet i høyde med nesen. Snitt av ansiktet med bihuler er lengst øverst. Det hvite er kraniet (knokler). Mot høyre er snittene tatt lenger og lenger oppover mot issen. I de fleste bildene er det tydelig en svart lesjon til venstre i hvert bilde.

CT av hjernen
Av /Shutterstock.

Hjernelesjonsstudier er studier hvor man undersøker hvordan vevstap i hjernen (både storhjernen og lillehjernen) påvirker atferd og kognisjon. Tapene av hjernevev inntreffer enten som konsekvens av skade og sykdom, gjennomføres som en del av eksperimentelle prosedyrer eller er en konsekvens av operasjon.

Faktaboks

Etymologi

av latin laesio, 'skade'; se lesjon

Etter at tapet av hjernevev har inntruffet, blir personen eller dyret undersøkt med hensyn til relevant atferd og kognisjonsoppgaver.

Hjernelesjonsstudier har gitt kunnskap om hvordan hjernens struktur legger grunnlaget for atferd og kognisjon. Studier har blitt gjort både på dyr og mennesker.

Kasusstudier på mennesker

Mye av kunnskapen innen biologisk psykologi har kommet fra kasusstudier på mennesker som har mistet hjernevev, som regel på grunn av skader eller sykdom. Innen biologiske psykologiske områder er det noen historiske kasus som anses som veldig relevante ettersom disse har latt oss koble kognisjon og atferd med bestemte områder i menneskehjernen. Eksempelvis har vi lært mye om hukommelse, språk og impulsivitet/personlighet fra slike kasus, illustrert i utvalget under.

Henry Molaison

Henry Gustav Molaison (1926–2008) var en amerikansk epilepsipasient som etter lang tids behandling med legemidler uten effekt ble hjerneoperert. Molaison fikk operert bort sentraltliggende deler av tinninglappen (temporallappen). I etterkant av operasjonen led han av minnetap. Tinninglappen viste seg derfor som essensiell for normal hukommelse.

Louis Victor Leborgne

Et annet kjent pasientkasus ga oss kunnskap om noen områder i hjernen som er viktig for språk. Franskmannen Louis Victor Leborgne (1809–1861) var en pasient av legen Paul Pierre Broca. Broca noterte at Leborgne kun klarte å si ordet «tan». Det viste seg at Leborgne hadde skader i bakre delen av venstre pannelapp (frontallapp), muligens som følge av et hjerneinfarkt. Det skadde området tolket Broca til å være nødvendig for korrekt språkproduksjon.

Phineas Gage

Gage
Bildet viser hodeskallen til Phineas Gage og jernstangen som rammet ham.
Av .

Et mer dramatisk eksempel finner vi hos amerikaneren Phineas Gage (1823–1860). Han var formann på jernbanen og ble offer for en arbeidsulykke. En metallstav ble slengt opp i lufta etter en eksplosjon og fór rett gjennom fremre del av hodet til Gage. Ulykken ga store skader i pannelappen, og etter ulykken utviste han mye mer impulsiv atferd enn tidligere. Konklusjonen ble at en av frontallappens oppgaver er impulskontroll.

Hjernelesjon som behandling – lobotomi

Lobotomi er et annet eksempel på en tilnærming til studier av koblingen mellom hjernen og atferd. Fra studier på primater hadde man oppdaget av dersom man ødela koblinger til pannelappen ville de bli mye mer tamme, samtidig som de tilsynelatende opprettholdt all annen funksjon. De fikk ikke dårligere helse. Dette foregikk i hovedsak på 1940- og 1950-tallet hvor det var få muligheter til å behandle tunge psykiatriske lidelser som schizofreni. Å lobotomere mennesker med psykiatriske lidelser ble derfor brukt som behandling.

Riktignok førte lobotomien til en reduksjon av utagerende atferd, men hos mennesker ble andre alvorlige konsekvenser tydeligere enn hva som hadde kommet fram av lobotomerte primater. Etter lobotomi utviste pasientene manglende evne til planlegging, lite emosjonell respons og mer upassende atferd. Pasientenes konsekvenser speilet med andre ord i noen grad de samme symptomene som Phineas Gage led etter hans skader i frontallappen. Lobotomi som behandling gjøres ikke i dag.

Eksperimentelle dyrestudier

Det har blitt gjort et stort antall hjernelesjonsstudier på dyr. De etiske problemstillingene med kirurgiske inngrep har blitt rettferdiggjort med nytteverdien av kunnskapen omkring grunnleggende prosesser i hjernen.

Det å fjerne hjernevev med operasjon anses for å være et relativt grovt inngrep. Fra 1980-tallet har man gått mer og mer over til å bruke andre metoder som er mer presise. Et klassisk eksempel er studier av rollen til forskjellige deler av bakhodelappen i grunnleggende synsprosessering, som ble gjort på katter fra 1950-tallet og fram mot 2000-tallet. I slike forsøk blir helt bestemte deler av bakehodelappen operert bort, og etterpå undersøker forskerne hvordan dette påvirker synet til kattene i forskjellige atferdsforsøk.

Moderne tilnærminger til dyrestudier finner vi blant annet hos forskerne ved Kavli Institute for Systems Neuroscience (KISN), ledet av Edvard og May-Britt Moser. Istedenfor å fjerne hjernevev brukes avanserte teknikker hvor man for eksempel setter inn en tetrode (en ledning med flere kanaler) i en del av hjernen hos rotter. Med denne teknikken kan man registrere hjernecellenes elektriske aktivitet. Slik teknikk brukes i studier av navigasjon, hvor man plasserer ledningen dypt og sentralt i hjernen, i et område som kalles hippocampus. Siden kan rotta gå rundt og utforske en stor boks. Ved hjelp av slike studier har man oppdaget at hippocampus har såkalte «stedceller», altså celler som er aktive når rotta oppholder seg i en spesifikk del av boksen.

Edvard og May-Britt Moser ble sammen med John O’Keefe tildelt Nobelprisen i medisin eller fysiologi i 2014 for oppdagelsen av posisjoneringssystemet i hjernen. Prisen var basert på funn fra dyremodellstudier lignende eksemplet med elektrofysiologieksperimentet ovenfor.

Verifisering av lesjonsområde

De tidlige studiene som undersøkte forholdet mellom lesjoner i hjernen og atferd var avhengig av observasjoner av hjernen etter at pasienten var død. Da ble hjernen undersøkt for å kartlegge lokasjon av det skadde eller tapte hjernevevet. Det var blant annet ved slik verifisering at Broca i etterkant kunne dokumentere akkurat hvor skaden hos Victor Leborgne lå. Fysisk undersøkelse av hjernen er fremdeles vanlig å gjøre for å verifisere lesjonsområder i dyrestudier. Moderne hjerneskanningsteknikker har derimot gjort det mulig å kartlegge skadede hjerneområder mens pasienten ennå er i live. Da tas det gjerne i bruk avbildningsteknikker som MR og PET.

På samme vis har også de fysiske undersøkelsene av hjerner hos avdøde mennesker og dyr blitt forbedret. Nå er det vanlig å fryse hjernen etter obduksjon, og siden dele den stivfrosne hjernen opp i veldig tynne lag ved hjelp av en mikrotom. Disse lagene undersøkes i mikroskopi, hvor man kan se enkeltceller, og markørstoffene brukes der ofte for å synliggjøre forskjellige typer celler eller cellulære strukturer. Slik kan man i moderne forskning dokumentere på et svært høyt detaljnivå akkurat hvilke deler av hjernen som har blitt rammet av skade eller sykdom, eller som ble påvirket av eksperimentelle prosedyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ågmo, Anders (2018). Biologisk psykologi – En lærebok Oslo: Fagbokforlaget

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg