Hjelpemotor er om bord i skip vanligvis en eller flere ekstra motorer som ikke brukes til fremdrift men til å drive generatorer som produserer elektrisitet til belysning og andre formål og til å drive vinsjer og annet utstyr om bord. Om bord i seilfartøy kan hjelpemotorer også brukes som fremdriftsmotorer når fartøyet ikke seiler eller som ekstra hjelp under manøvrering.

Faktaboks

Etymologi

av engelsk auxiliary engine

Også kjent som

auksiliærmotor, tidligere auxiliares

Hjelpemotorer om bord i skip er normalt plassert i maskinrommet og brukes særlig til drift av generatorer som leverer strøm til belysning, drift av vinsjer, pumper, oppvarming, frysemaskineri og andre formål. Vanligvis er det to til fire hjelpemotorer med samlet ytelse på 500–1000 hestekrefter (368–736 kW) på større lasteskip. Tankskip har gjerne mer kapasitet på hjelpemotorene for drift av lossepumper. Hjelpemotoren er oftest en vanlig dieselmotor. Benyttes damp- eller gassturbin, brukes uttrykket hjelpemaskineri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg