histamin H1-antagonister

Artikkelstart

HistaminH1-antagonister er en gruppe legemidler som hemmer virkningen av histamin, et stoff som er viktig i alle allergiske reaksjoner. Disse legemidlene virker ved å binde seg til histamin-1-reseptorer og hindre histamin i å binde seg til reseptoren sin og utøve sin effekt i kroppen.

Histamin-1-reseptorer

Histamin 1-antagonistene finnes som tabletter, nesespray og som inhalasjonsmedisin. Histamin-reseptorer inndeles i to grupper, histamin-1- og histamin-2-reseptorer. Histamin-1-reseptorer finnes i store deler av kroppen, i blodårer, glatt muskulatur, hjertet og i sentralnervesystemet.

Bruk

Histamin-1-antagonister brukes ved allergiske tilstander slik som høysnue, allergisk øyekatarr (konjunktivitt) og allergisk astma. Se også antihistaminer.

Histamin-1-antagonister som passerer blod-hjernebarrieren kan blokkere histamin-1-reseptorer i hjernen, noe som gir en søvndyssende (sederende) virkning (eller bivirkning).

Histamin-1-antagonister kan virke kvalmestillende (antiemetika) ved å blokkere histamin-1-reseptorer i histaminerge ledningsbaner i balanseorganet i det indre øret. Denne effekten utnyttes spesielt ved reisesyke (reisesyketabletter).

Bivirkninger

Det er få bivirkninger ved lokaltvirkende histaminH1-antagonister.

HistaminH1-antagonister som tas i tablettform kan gi munntørrhet, forstoppelse, svimmelhet og virke søvndyssende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg