Hilstikke fra Sunnmøre med påstøpt søkke
Hilstikke fra Sunnmøre med påstøpt søkke
Tvihak og hilstikke med benevnelser fra Frøya
Tvihak og hilstikke med benevnelser fra Frøya
Av .

En hilstikke er et fiskeredskap som består av en tein av jern, med løkker i begge endene. Til søkke kan hilstikka ha en jarstein, men etter hvert fant man ut at man kunne støpe et fast søkke av bly omkring jernteinen. Selve fiskesnøret ble festet i den øvre enden av stikka, forsyn og fiskekrok i den nedre.

Bruk

Det ser ut til at bruken av hilstikke vant frem på bekostning av tvihak under fisket etter skrei omkring 1900. Grunnen til dette var at man tok i bruk såkalte juksangler, det var fiskekroker støpt inn i et lite søkke av tinn eller bly. Anglene lignet dermed på små pilker. Hilstikka hadde bare ett forsyn; til forsynet var det gjerne festet en messing-tråd som mellomledd til kroken. Når man fisket med hilstikke, lot man snøret gå opp og ned i sjøen. Det ble kalt å hile.

Hilstikka ble brukt til å fiske etter sei når den stod så dypt at den ikke kunne nås med trøe. Den ble også brukt til å fange skrei når den var på vei til eller fra gyteplassen på etterjulsvinteren. Man brukte også hilstikke når man fisket med skjesluker eller gummiangler. Ved fisket etter sei kunne det bli brukt beite (en strimmel av fiskeskinn) til agn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeredskaper ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget.
  • Foss, Johan G. (1984). Trøndelagskysten gjennom tidene. Trondheim.
  • Eldjarn, Gunnar og Godal, Jon (1990). Nordlandsbåten og Åfjordsbåten. Bd. 4 System og oversyn. Båtstikka D/A, Rissa.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg