Høyluftstrømsbehandling er en form for pustestøtte og hvor oksygenanriket luft blåses med høy hastighet inn i pasientens nese. Behandlingen brukes stort sett bare på intensivavdelinger og medisinske overvåkningsposter på sykehus.

Faktaboks

Også kjent som

High Flow-oksygenbehandling

Høyluftstrømsbehandling benyttes når en pasient med pustevansker og fallende oksygenmetning i blodet ikke får tilstrekkelig hjelp av oksygentilskudd gjennom ansiktsmaske eller vanlig slange inn i nesen.

Virkemåte

Behandlingen innebærer at oksygenanriket luft fuktes og varmes til 31–37 °C og blåses med høy gass-strøm (35–50 liter/min) inn i pasientens nesebor via to myke plastkanyler. I vanlig romluft er oksygenmengden rundt 21 prosent, mens i denne behandlingsformen har luften vanligvis 30–60 prosent oksygen. At luften er fuktig og oppvarmet, gjør at den høye gass-strømmen ikke oppleves som ubehagelig.

Høyluftstrømsbehandling sikrer et konstant overtrykk i pasientens øvre luftveier. Dette letter arbeidet med å puste inn, samtidig som pasienten får høy oksygenkonsentrasjon i innåndingsgassen.

Utstyr

Høyluftstrømsbehandling krever en spesiell maskin for å levere gassblandingen og spesielle slanger og myke plastrør til å ha i nesen. Behandlingen må igangsettes og overvåkes av spesialtrent personell og vil vanligvis være begrenset til intensivavdelinger og overvåkingsavsnitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg