En hesteskosky er en sky formet som en hestesko.

I Norge er det svært vanlig å se ulike skyer på himmelen. Hesteskoskyen er derimot svært sjelden. Den kan sees bare når vindforhold, temperatur og skyer legger til rette for det samtidig. Dessuten har den kun en levetid på 5–15 minutter før den forsvinner igjen.

Beskrivelse

Heskeskosky

Bilde av hesteskosky fra Fulda, Tyskland, fra november 2016.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

For det første må det være cumulusskyer til stede. Cumulus er en helt vanlig sky å se i Norge, som blir dannet når sola varmer opp bakken og luften rett over bakken. Denne luften stiger, før den kjøles ned igjen høyere oppe, og du etter hvert kan se små bomullslignende skydotter (cumulus).

Det som er spesielt med hesteskoskyen, er at på et tidspunkt må cumulusskyen befinne seg i et område der midten av skyen løftes opp, mens sidene henger igjen. På denne måten får skyen den karakteristiske formen som en hestesko.

Til sist må det være et vindskjær i et høyere luftlag. Et vindskjær vil si at vinden brått skifter retning eller styrke når du beveger deg oppover i atmosfæren. I dette tilfellet vil vindskjæret virke som et lokk som skyen ikke trenger gjennom, samtidig som vinden får skyen til å rotere rundt seg selv.

Når alle disse forholdene treffer samtidig så får du hesteskoskyen.

Dybdestoff

Illustrasjon av vindforhold
Turbulente virvler med hesteskoform.
Illustrasjon av vindforhold
Av /Meteorologisk institutt.
Lisens: CC BY 2.0

Selv om det er sjeldent å se hesteskoskyer, er det ikke uvanlig at det er (usynlige) turbulente virvler med tydelig hesteskoform i atmosfæren. De forekommer relativt nær bakken når vind- og temperaturforhold ligger til rette for det. De dannes når luften går fra ikke-turbulent, laminær strømning til kaotisk turbulens, hvor luften består av virvler i ulike størrelser. I løpet av denne overgangen kan man få mer eller mindre regelmessige strukturer. De kan blant annet ligne på hestesko eller hårnåler, ofte flere stykker på rekke etter hverandre. Levetiden er svært kort, sjelden mer en noen få minutter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg