Herveost er en belgisk rødkittost av kumelk fra Herve-platået i provinsen Liège. Offisielt navn er Fromage de Herve. Den er myk med sterk smak og kraftig duft og minner om limburgerost og maroilles. Osten tilvirkes i to varianter: doux, som er forholdsvis mild, og piquant, som har vesentlig kraftigere duft og smak.

Osten er oftest terningformet, men kan også forekomme formet som små murstein. Vekten er fra 100 til 200 gram. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.

Osten er meget gammel og nevnt første gang i 1230 i diktet Roman de la Rose. Herveosten fikk den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg