hermafrodittisme – hos mennesket

Hermafrodittisme er det at begge kjønn utvikles hos samme individ, enten samtidig eller til forskjellig tid. I mennesket ser vi dette som genitale anomalier som forekommer hos mennesket i to former: ekte hermafrodittisme og pseudohermafrodittisme.

Ekte hermafrodittisme er en meget sjelden tilstand. Ved denne formen inneholder kjønnskjertlene vev fra begge kjønn. Enten finnes det en mannlig kjønnskjertel (testikkel) og en kvinnelig (eggstokk), eller samme kjønnskjertel kan inneholde både eggstokk- og testikkelvev.

Som følge av dette blir individet som regel preget av både mannlig og kvinnelig utseende. Særlig gjelder dette selve kjønnsorganene. Men de ytre kjønnsorganene og den sekundære kjønnsutviklingen kan også være rent mannlige eller rent kvinnelige. Det produseres ikke funksjonelle kjønnsceller. Hermafrodittisme behandles ved operative inngrep og hormoner med sikte på å utvikle det kjønn som ser ut til å være dominerende.

Pseudohermafrodittisme arter seg forskjellig hos de to kjønnene.

Ved kvinnelig pseudohermafrodittisme er personen egentlig kvinne og har eggstokker, men de ytre kjønnsorganene ligner de mannlige. Årsaken til dette kan være overskudd av mannlige kjønnshormoner på grunn av genetiske faktorer (adrenogenitalt syndrom), anvendelse av visse hormoner under svangerskapet (for å hindre abort) med maskulinisering av barnet til følge, eller ukjente forhold.

Ved mannlig pseudohermafrodittisme er personen egentlig mann og har testikler, men individets utseende og ytre kjønnsorganer er mer eller mindre kvinnelige. Testiklene finnes som regel i de store kjønnslepper, i lyskekanalene eller inne i bukhulen. Den mannlige pseudohermafrodittisme omfatter en lang rekke klinisk forskjellige tilstander, fra ganske moderate forandringer i de ytre kjønnsorganene i kvinnelig retning, til et utvendig sett fullstendig kvinnelig individ.

Årsaken til denne sykdommen er at det mannlige kjønnshormonet (testosteronet) som hos guttefostre i fosterlivet er nødvendig for utvikling av det mannlige kjønnsapparat, enten ikke produseres, produseres i utilstrekkelig mengde, eller på grunn av en enzymmangel ikke omdannes til aktivt hormon. Årsaken kan også være en feil i de celler det mannlige kjønnshormon skal virke på («reseptormangel»).

Også pseudohermafrodittisme er sjeldent, men allikevel noe mer utbredt enn ekte hermafrodittisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.