hensikt (jus)

Artikkelstart

Hensikt er kvalifisert form for forsett. Selve formålet med handlingen.

Følgen av en handling sies å være fremkalt med hensikt når det har vært den handlendes ønske å fremkalle denne følgen. Det er altså ikke nok med alminnelig forsett. Etter en rekke bestemmelser i den tidligere straffeloven av 1902 var det et vilkår for straff at det var handlet i en bestemt hensikt, for eksempel vinnings hensikt. Ved tyveri (paragraf 257) ble det for eksempel krevet at en annens gjenstand var blitt borttatt «i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved tilegnelsen».

I straffeloven av 20. mai 2005, som i 2015 erstattet loven av 1902, brukes ofte uttrykket «med forsett om» i stedet for å kreve at lovbryteren har handlet i en bestemt hensikt. For at en handling skal være tyveri, må for eksempel gjerningspersonen ha utvist «forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning» (straffeloven av 2005s paragraf 321). At det er handlet i en bestemt hensikt vil uansett kunne få betydning i straffeskjerpende eller formildende retning.

At en handling er foretatt i en bestemt hensikt kan også i privatretten få rettslig betydning, særlig for spørsmålet om erstatningsplikt for skadegjørende handlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andenæs, Johs.: Spesiell strafferett og formuesforbrytelsene, Samlet utg., 2008, isbn 978-82-15-00909-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg