åreknuter i eller omkring endetarmsåpningen. Skyldes utvidede samleårer, vener. Lidelsen er av samme art som åreknuter andre steder og kan ha lignende årsak, bl.a. svakhet i åreveggen; som oftest er vanskeliggjort blodomløp den viktigste faktoren. Kronisk forstoppelse medfører ofte hemoroidedannelse, men også sår og svulster inne i tarmen kan ved trykk vanskeliggjøre blodomløpet og derved få venene til å svulme opp.

Hemoroider er en vanlig lidelse hos kvinner og menn etter 20–25 årsalderen. Som regel utvikler de seg langsomt, men kan også komme hurtig etter akutt forstoppelse, fødsel m.m. Komplikasjoner er først og fremst blødning som i svære tilfeller kan føre til alvorlige anemier. Trombose i hemoroidene er også alminnelig, de svulmer da opp, blir røde og smertefulle. Fremfall og innklemming forekommer også ved store hemoroider, som kan bli presset ut av endetarmsåpningen under avføring og deretter bli sittende i klemme når ringmuskelen trekker seg sammen. Dette er en meget smertefull tilstand.

Behandlingen av hemoroider består dels i fjerning av årsaken, regulering av magen, fjerning av svulster osv., dels i operativ fjerning av hemoroidene. I en del tilfeller kan man også ha god nytte av injeksjonsbehandling. I de fleste tilfeller vil de skrumpe inn uten behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.