Skjematisk perspektiv av helsteins teglvegg
Tykkelsen av en helsteins mur er lik teglsteinens lengde. Den må ha forband med både løpere (stein på langs) og bindere (stein på tvers).
Skjematisk perspektiv av helsteins teglvegg
Lisens: Gnu FDL

Helsteins vegg er en murvegg med tykkelse lik mursteinens lengde, som med teglstein i normalformat er 228 mm. Helsteins mur må ha forband med både løpere (stein på langs) og kopper (stein på tvers) for å bli solid nok. Koppene binder veggen sammen og kalles derfor også bindere. Helsteins murverk ble brukt i husvegger før 1900, men ble avløst av forskjellig typer hulmur etter 1890. I bygninger av murverk med flere etasjer ble det i bygningslovgivningen på 1800-tallet gitt regler for tykkere murverk i de nedre etasjene, med helsteins mur bare i øverste etasje. Første etasje hadde ofte 2-steins kompakt mur, og de to neste 1 1/2-steins mur.

Rene løperskift, som er vist nederst i illustrasjonen, brukes bare i halvsteins vegg med tykkelse som steinens bredde, bare 110 mm. Den blir for ustø til å inngå i bærende vegger alene, men kan brukes til forblending eller som vange i en skallmurvegg. Ytre vange av murverk bindes da sammen med den indre, som kan være av murverk, armert betong eller bindingsverk. Ståltråd, forsinket eller rustfri, mures fast i murfugene på begge sider av mellomrommet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg