Helseråd var inntil 1988 en betegnelse på et kommunalt organ bestående av folkevalgte med den statlig ansatte distriktslegen som leder (helserådsordfører). Det tilsvarende i byene var stadslege eller stadsfysikus. Sunnhetsloven av 1860 inneholdt lovbestemmelsene om dette.

Oppgavene som før var lagt til helserådet med hjemmel i sunnhetsloven, er nå i all hovedsak lagt til kommunen etter bestemmelser i folkehelseloven (2011) og smittevernloven, samt til Mattilsynet med hjemmel i matloven (2003).

Oppgaver

Helserådenes oppgave var å overvåke befolkningens helsetilstand og sette i verk nødvendige tiltak for å forebygge sykdom og bedre helseforholdene. Helserådene arbeidet med mange ulike saker knyttet til blant annet boforhold, psykisk helsevern, hygiene i restaurant- og næringsdrift, drikkevannskvalitet og sanitærforhold.

Da kommunehelsetjenesteloven (1982) trådte i kraft i 1984, ble det opp til kommunen selv å velge hvordan dette arbeidet skulle organiseres. Sunnhetsloven fra 1860 ble i 1988 erstattet av regler om miljørettet helsevern i kommunehelsetjenestelovens kapittel 4a og en egen smittevernlov (1994).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg