helsepedagogikk (antroposofi)

Artikkelstart

Helsepedagogikk er pedagogisk virksomhet for mennesker med utviklingshemning basert på Rudolf Steiners antroposofi. Begrepet kommer fra tysk, Heilpädagogik, som opprinnelig betegner en allmenn fagtradisjon tilsvarende norsk spesialpedagogikk eller vernepleie.

Den antroposofiske helsepedagogikken baserer seg på steinerpedagogiske prinsipper der teoretisk og formell læring søkes forankret i kroppslige og opplevelsesmessige erfaringer gjennom kunstneriske, praktiske og terapeutiske aktiviteter. Helsepedagogikken har som mål å forene en individuelt basert spesialpedagogikk med vektlegging av sosial integrasjon og tilhørighet.

Virksomhet

Den antroposofiske helsepedagogiske bevegelsen i Norge har tilbudt omsorg og undervisning til barn med utviklingshemning siden 1938, fra 1960-årene også bo- og arbeidstilbud til voksne under betegnelsen sosialterapi. Den helsepedagogiske virksomheten er per i dag knyttet til fem helsepedagogiske Steinerskoler, samt ulike spesialpedagogiske tiltak innenfor Steinerskolene.

Internasjonalt omfatter den antroposofiske helsepedagogiske og sosialterapeutiske bevegelsen cirka 650 bo-, opplærings og arbeidstilbud for utviklingshemmede i mer enn 50 land (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Edlund, Bente (2010), Kulturøyer – Antroposofiske tiltak for mennesker med spesielle behov: 1924-1990. Oslo: Antropos.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg