Helsepedagogikk, pedagogisk virksomhet for mennesker med utviklingshemning basert på antroposofiske og steinerpedagogiske ideer og metoder. Begrepet kommer fra tysk, Heilpädagogik, som opprinnelig betegner en allmenn fagtradisjon, tilsvarende norsk spesialpedagogikk eller vernepleie.

Den antroposofiske helsepedagogiske bevegelsen i Norge har tilbudt omsorg og undervisning til barn med utviklingshemning siden 1938, fra 1960-årene av også bo- og arbeidstilbud til voksne under betegnelsen sosialterapi. Den helsepedagogiske virksomheten er per i dag knyttet til tre helsepedagogiske Steinerskoler, samt ulike spesialpedagogiske tiltak innenfor Steinerskolene.

Den antroposofiske helsepedagogikken baserer seg på steinerpedagogiske prinsipper der teoretisk og formell læring søkes forankret i kroppslige og opplevelsesmessige erfaringer gjennom kunstneriske, praktiske og terapeutiske aktiviteter. Helsepedagogikken har som mål å forene en individuelt basert spesialpedagogikk med vektlegging av sosial integrasjon og tilhørighet.

Internasjonalt omfatter den antroposofiske helsepedagogiske og sosialterapeutiske bevegelsen cirka 630 bo-, opplærings og arbeidstilbud for utviklingshemmede i mer enn 40 land (2008).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.