Helsekost er en betegnelse som brukes på flere forskjellige måter i Norge i dag. Den brukes om en gruppe varer, et spesielt kostregime eller et helsemessig riktig kosthold. Ordet brukes om de varer som helsekostbransjen distribuerer via egne helsekostbutikker og helsekosthyller i dagligvareforretningene. Her markedsføres tørrvarer, belgfrukter, kornprodukter, mel, uraffinert sukker, frisk frukt og grønnsaker og en rekke slankemidler, kosttilskudd, vitamin- og mineralpreparater med mer.
Helsekostbransjen selv, flere ukeblader og en rekke bøker fremstiller helsekost som et enhetlig kostregime. Et utvalg av matvarene fra helsekostbutikkene danner gjerne basis i kosten, med hovedvekt på grønnsaker og rotfrukter, supplert med korn, belgvekster, frukt, nøtter og i en viss grad melk og melkeprodukter. Det er karakteristisk at matvarene skal spises i mest mulig ubearbeidet form.
Helsekost er ut fra dette en ren laktovegetarisk kost, men et laktovegetarisk kosthold er ikke nødvendigvis det samme som helsekost. Grensen er imidlertid meget uklar. Innen helsekostbransjen brukes ordene om hverandre. Det har vært vanlig å kreve at matvarene skal være dyrket uten kunstgjødsel eller sprøytemidler, det vil si «biologisk» eller «biologisk-dynamisk». I løpet av 1990-årene utviklet man en kvalitetssikring av matvarene, såkalt DEBIO-godkjenning. Den innebærer en kontroll av råvarene helt fra dyrkingen ute på de enkelte gårdsbrukene. Videre skal man mest mulig unngå kaffe, mørk te, leskedrikker, søtsaker, konditorvarer, hvitt sukker, salt, produkter av hvitt mel samt matvarer med tilsetningsstoffer som konserveringsmidler og smaksstoffer.
Som forsøk på begrepsavklaring har blant annet ernæringsfysiologer og enkelte leger hevdet at begrepet helsekost verken kan knyttes til spesielle matvarer eller et spesielt kostregime, men at det snarere må kunne brukes om en hvilken som helst avbalansert, smaks- og næringsmessig godt sammensatt kost. Enhver kost er helsekost dersom behovet for energi og essensielle næringsstoffer er tilpasset det enkelte individ, og dersom innholdet av fiber i kosten er tilstrekkelig, fettinnholdet er lavt og inntaket av spesielle stoffer, for eksempel koffein, alkohol og tilsetningsstoffer, er moderat.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.