heliotropisme

Heliotropisme, bevegelse av blad eller blomster mot eller vekk fra solen. Navn fra gresk helios = sol og trepein = vende.

Faktaboks

Uttale
heliotropˈisme

Kan ofte være vanskelig å skille fra fototropisme, og begge blir styrt av blått lys som fanges opp av blåttlysreseptorer i planten. Tropismer er retningsbestemte bevegelser i motsetning til nastier. Bevegelsen skyldes endring i turgortrykk i spesielle motorceller i en bladhengsle (pulvinus) ved basis av blad eller blomsterblad.

Blomsten hos reinrose og hvitveis er eksempel på heliotropisme. I kalde strøk kan heliotropisme øke temperaturen i blomsten, noe som gir gir raskere utvikling av pollen, raskere vekst av pollenslange og fremskyndet frøutvikling. Bladheliotropisme kan være av forskjellig type, og det behøver ikke være noen sammenheng mellom blomsterheliotropisme og bladheliotropisme på samme plante.

Ved diaheliotropisme står bladene vinkelrett på solstrålingen for å få mest mulig lys.

Ved paraheliotropisme plasseres bladene parallelt med innkommen solstråling for å beskytte bladene mot sterk oppvarming og tørkestress (vannstress). Eksempler på paraheliotropisme er unge bønneplanter en solrik dag, eller "skyggeløs skog" i Australia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg