Heliotropisme, bevegelse av blad eller blomster mot eller vekk fra solen. Navn fra gresk helios = sol og trepein = vende.

Kan ofte være vanskelig å skille fra fototropisme, og begge blir styrt av blått lys som fanges opp av blåttlysreseptorer i planten. Tropismer er retningsbestemte bevegelser i motsetning til nastier. Bevegelsen skyldes endring i turgortrykk i spesielle motorceller i en bladhengsle (pulvinus) ved basis av blad eller blomsterblad.

Blomsten hos reinrose og hvitveis er eksempel på heliotropisme. I kalde strøk kan heliotropisme øke temperaturen i blomsten, noe som gir gir raskere utvikling av pollen, raskere vekst av pollenslange og fremskyndet frøutvikling. Bladheliotropisme kan være av forskjellig type, og det behøver ikke være noen sammenheng mellom blomsterheliotropisme og bladheliotropisme på samme plante.

Ved diaheliotropisme står bladene vinkelrett på solstrålingen for å få mest mulig lys.

Ved paraheliotropisme plasseres bladene parallelt med innkommen solstråling for å beskytte bladene mot sterk oppvarming  og tørkestress (vannstress). Eksempler på paraheliotropisme er  unge bønneplanter en solrik dag, eller "skyggeløs skog" i Australia. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.