Helgedagsfredning, forbud mot fiske og fangst (sette og trekke bruk) på søndager og helligdager. Tradisjonelt har dette vært tilpasset religiøs tradisjon og av hensyn til fiskernes behov for en hviledag, men har senere også vært sett som et virkemiddel i fiskeriforvaltningen. Det er i dag flere unntak fra denne bestemmelsen.

Ifølge lov om saltvannsfiskeriene av 3. juni 1983 er det i norsk økonomisk sone (200 nautiske mil regnet fra grunnlinjen) forbudt å drive fiske og fangst fra midnatt til midnatt på søn- og helligdager. Fredningen gjelder ikke 2. påskedag eller 2. pinsedag, 1. og 17. mai med mindre disse dager faller på søn- og helligdager.

Fiskeridepartementet kan, når praktiske og/eller økonomiske forhold tilsier det, gjøre unntak fra forbudet for bestemte områder, fiskerier eller fartøygrupper. Ifølge forskrift av 10. august 1984 gjelder ikke helgedagsfredningen, med enkelte unntak, utenfor 12 nautiske mil, og heller ikke mellom 4 og 12 nautiske mil i de tidsrom og de områder det er tillatt å drive fiske med trål etter bunnfisk. For visse fiskeslag og ifølge spesiallovgivning (lakseloven og hvalloven) er det spesielle bestemmelser om helgedags-/ukefredninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.