Heleri, (av (mn)ty. 'skjule'), forbrytelse som typisk består i kjøp eller annen befatning med ting som man forstår er tyvegods. Ved en lovendring i 1993 ble heleribestemmelsen utvidet, slik at den nå også omfatter såkalt «utbytteheleri», som før bare var straffbelagt i forbindelse med narkotikaforbrytelser.

Det straffbare forhold er i straffeloven §§ 332-341 beskrevet i hovedsak i to hovedkategorier. Det første rammer det tradisjonelle heleri ved å «motta eller skaffe seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling». Det andre alternativer gjelder den som «yter bistand til å sikre slikt utbytte for en annen" eller skjuler opprinnelsen av eget straffbart utbytte - såkalt hvitvasking og selvvasking.

Den som mottar ellers straffbart utbytte til vanlig underhold eller som betaling for vanlige tjenester eller forbruksvarer, kan ikke straffes.

Straffen for heleri og hvitvasking er fengsel inntil to år, mens grovt heleri straffes med fengsel inntil seks år. Gjelder overtredelsen utbytte av et grovt narkotikalovbrudd, grovt ran eller grov menneskehandel, kan fengsel inntil 15 år idømmes. Også den som har opptrådt uaktsomt kan dømmes. Strafferammen er da bøter eller fengsel inntil to år. Mindre helerier straffes bare med bøter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.