heleri

Artikkelstart

Heleri er et lovbrudd som typisk består i kjøp eller annen befatning med ting som er utbytte av en straffbar handling.

Faktaboks

Uttale
helerˈi
Etymologi
av middelnedertysk ‘skjule’

Det straffbare forhold er i straffeloven §§ 332–341 beskrevet i hovedsak i to hovedkategorier. Den første kategorien rammer det tradisjonelle heleri ved å «motta eller skaffe seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling». Den andre gjelder den som «yter bistand til å sikre slikt utbytte for en annen» eller «skjuler opprinnelsen av eget straffbart utbytte» – såkalt hvitvasking og selvvasking.

Også planlegging av heleri i form av å inngå forbund med andre om å gjennomføre dette, er straffbart. Heleri er straffbart både i forsettlig og uaktsom form.

Den som mottar ellers straffbart utbytte til vanlig underhold eller som betaling for vanlige tjenester eller forbruksvarer, kan ikke straffes.

Strafferamme

Straffen for heleri og hvitvasking er fengsel inntil to år, mens grovt heleri straffes med fengsel inntil seks år. Gjelder overtredelsen utbytte av et grovt narkotikalovbrudd, grovt ran eller grov menneskehandel, kan fengsel inntil 15 år idømmes. Også den som har opptrådt uaktsomt kan dømmes. Strafferammen er da bøter eller fengsel inntil to år. Mindre helerier straffes bare med bøter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andenæs, Johs.: Formuesforbrytelsene, 6. utg., 1996
  • Andenæs, Johs.: Spesiell strafferett og formuesforbrytelsene, Samlet utg., c2008

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg