Artikkelstart
Hegemonisk maskulinitet er et analytisk begrep ment å studere hvilke forholdet mellom maskulinitet og makt, både på individ- og samfunnsnivå. Hegemonisk maskulinitet viser til til de formene for maskulinitet som ligger tett opptil de kulturelle idealene for hvordan menn i en viss kontekst skal være. Den underliggende antagelsen er at det å være hegemonisk maskulin gir fordeler i form av anerkjennelse, makt og innflytelse.
Hegemonisk maskulinitet som analytisk begrep inngår i en mer helhetlig kjønnsforskningstradisjon og kritisk tenkning om kjønn og forholdet mellom menn og kvinner. Begrepet har blitt særlig mye brukt innen fag som sosiologi og psykologi.
Begrepet er ment å belyse særlig to samfunnsaspekter av betydning for en kritisk kjønnsforståelse:
- For det første viser hegemonisk maskulinitet til normer og strukturer i samfunnet som legitimerer menns dominans over kvinner.
- For det andre viser begrepet til at ulike former for maskulinitet er differensiert i et hierarkisk system; visse menn er bedre i stand til å oppfylle kriteriene for maskulinitetsideal, noe som gir flere privilegier.
I vestlige samfunn har slike maskulinitetsidealer tradisjonelt vært assosiert med hvite, heterofile menn med evne til å forsørge seg selv og familien, gjerne ved bruk av aggresjon eller vold. Hegemonisk maskulinitet som analytisk begrep er ment å studere hvordan menns dominans over kvinner opprettholdes på samfunnsnivå, i form av at visse former for maskulinitet gir mer makt og innflytelse. Hegemonisk maskulinitet kan også brukes til å studere hvordan menn på individnivå besitter ulike former for maskulinitet, og hvordan dette påvirker deres handlingsrom.
Hegemonisk maskulinitet er ikke et normativt begrep, i den betydning at det er ment å si at noe er ønskverdig. Begrepet er i stedet ment som et analytisk verktøy for å beskrive hvordan ulike former for maskulinitet gir makt og avmakt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.