havrebladlus

Artikkelstart

Havrebladlus er en bladlusart i familien Aphididae.

Faktaboks

Også kjent som
Rhopalosiphum padi

Den overvintrer som egg på hegg, der det utvikles 2–3 generasjoner av mørkegrønne, voksbelagte bladlus om våren («heggebladlus»). Angrepne heggeblad ruller seg sammen og blir seige av ekskrementer. I juni opptrer vingede individer som flyr over til gress og korn, særlig havre og bygg. Det utvikles kolonier av uvingede bladlus på strå og blad, og saftsugingen fører til hemmet vekst og små og dårlige aks. Skaden blir størst i varmt, tørt vær og kan føre til store økonomiske tap. Kjemisk bekjempelse er bare aktuelt når det i gjennomsnitt er flere enn fem bladlus per strå ved kornets buskingsstadium.

Havrebladlusen er dessuten en viktig bærer (vektor) av virussykdommen gul dvergsyke, som ytterligere øker skaden ved misfarging, veksthemming og så videre. Utviklingen om sommeren er partenogenetisk, mens vintereggene på hegg legges etter kjønnet formering.

Naturlige fiender som marihøner og larver av gulløyer og blomsterfluer, samt snylteveps, reduserer angrepene. Periodisk herjende skadedyr finnes på Østlandet, delvis også i Trøndelag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg