havlærskilpadde

Havlærskilpadde, krypdyrart i familien havlærskilpadder (Dermochelyidae) i ordenen skilpadder. Eneste art i familien. Den tyngste nålevende krypdyrart. Den kan bli over 2,5 m lang og veie inntil 700 kg (rekord 916 kg). Oversiden er svartbrun eller brun gjerne med små uregelmessige lyse flekker. Undersiden har hvitaktige eller gråsvarte flekker eller striper.

Faktaboks

Også kjent som
Dermochelys coriacea

Mangler et beinpanser og har en læraktig hud med små beinplater innkapslet i huden. Det flate ryggskjoldet er bredest foran og tilspisset bakover og har 7 opphøyede kjøler i lengderetningen. Halen er kort. Kjevene er kraftige med skarpe kanter. Forlemmene er store avlange luffer, baklemmene er kortere, bredere luffer, Klør mangler. Lever mest av fisk, bløtdyr, krepsdyr, maneter og salper.

Legger egg på tropiske sandstrender mellom 20 grader nord og 20 grader sør. Fram til 1930 foregikk også yngling ved Middelhavet. Svømmer vidt omkring i alle varme hav, men blir stadig sjeldnere. Av og til forviller noen individer seg opp i Nord-Atlanteren, og arten blir av og til fanget eller observert i norske farvann.

Havlærskilpaddene kan tåle kaldere vann enn andre havskilpadder og det er ikke utenkelig at de kan overleve vinteren i Nord-Atlanteren

Kommentarer (1)

skrev Lars Unar Larsen Vegstein

Hei! Det heter at havlærskilpadden er den tyngste krypdyrarten. I artikkelen om krokodiller står det at de er de er tyngst (strengt tatt står det størst, men det går vel ut på det samme). Så: Hvilken art er egentlig størst blant reptilene?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg