havbeite

Artikkelstart

Havbeite er virksomhet hvor en setter ut akvatiske organismer (vannlevende planter og dyr) i sjøen med sikte på gjenfangst. Dette gir grunnlag for kulturbetinget høsting, altså høsting av naturlige bestander som er styrket ved hjelp av ulike kultiveringstiltak; utsettinger av organismer eller forbedringer av det naturlige miljøet med sikte på større avkastning.

Uttrykket havbeite brukes om utsetting som er ledd i kommersiell virksomhet. Tillatelser til havbeite med eksklusiv rett til høsting gis i dag kun ut til stedegne arter (altså arter som fra før lever vilt i området) som kamskjell og hummer. Det settes også ut yngel av andre arter, men det gis ikke eksklusiv rett til høsting. Formålet er da styrking av naturlige ressurser, ikke kommersiell virksomhet.

I dag er det også aktuelt å sette ut organismer (for eksempel tare, blåskjell) rundt oppdrettsanlegg (fiskeoppdrett, havbruk) som en måte å resirkulere utslipp av karbon, nitrogen og fosfor fra anleggene. Dette kalles multitrofisk akvakultur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg