Harpy
Harpy i Costa Rica.
Harpy
Av /Shutterstock.

Harpyørn er en fugleart i haukefamilien. Den har sin naturlige utbredelse i Sentral- og Sør-Amerika.

Faktaboks

Uttale
harpˈy
Vitenskapelig navn
Harpia harpyja
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Beskrivelse

Harpyørnen har svarte vinger og rygg, hvit underside og grått hode med lang nakketopp. Den er eneste art i sin slekt.

Harpyørnen regnes for å være den kraftigste av alle rovfugler. Hunnen veier mellom 7,6-9 kilo, og er demed betraktelig større enn hannen som veier mellom 4-4,8 kilo. Den er 86-107 centimeter lang og har et vingespenn på 183-224 centimeter.

Utbredelse

Arten lever hovedsakelig i nordlige deler av Brasil, men lever også spredt i Sentral-Amerika og ellers spredt i Sør-Amerika

Bestand

Bestanden er vurdert til mellom 50 000 og 125 000 par og er vurdert til sårbar på den internasjonale rødlista.

Næring

Arten lever av en rekke mindre og mellomstore pattedyr, men kan også ta fugler og reptiler. Mye av dietten består av aper og dovendyr.

Formering

Harpyørnen legger 2-3 egg som ruges av hunnen i omtrent 56 dager. Hannen mater gjerne hunnen under rugingen. Ungene flyr ut av reiret 4-6 uker etter klekking. Ungfuglene kan være svært stedfaste, og holde seg rundt reiret lenge etter de har fløyet ut.

Alder

Individer i fangenskap har blitt opptil 16 år og 9 måneder.

Navn

Navnet harpyørn, som også speiles i det vitenskapelige navnet -harpyja, refererer til harpy, et mytologisk vesen som er halvt menneske og halvt fugl.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Harpia harpyja
Artsdatabanken-ID
175224
GBIF-ID
2480516

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg