harpiksoljer

Artikkelstart

Harpiksoljer er organiske forbindelser som utvinnes ved tørrdestillasjon av kolofonium (harpiks med høyt innhold av abietinsyre). Harpiksoljer består av sure polymerisater og kondensater av spaltningsprodukter fra abietinsyre. Rå harpiksoljer er uklare og inneholder harpikssyrer. Rensede harpiksoljer er klare, med gul til rød eller brun farge. Harpiksoljer er alltid blandbare med aceton og ofte med absolutt alkohol.

Man skiller mellom pinolin, en lettbevegelig væske med aromatisk lukt som koker mellom 150 °C og 180 °C, og de egentlige harpiksoljene. De egentlige harpiksoljene er lyse harpiksoljer med kokeområde 200–225 °C, blåolje eller bekolje med kokeområde 225–300 °C, og grønnolje eller rødolje, som koker ved enda høyere temperatur. Høytkokende fraksjoner av harpiksoljer viser grønn eller blå fluorescens.

Pinolin brukes som løsemiddel for harpikser og som erstatning for terpentinolje. Lyse harpiksoljer brukes til fremstilling av trykkfarge og ferniss. Rensede harpiksoljer anvendes som smøremidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg