Hardhvete, hveteart med høyt innhold av protein, ca. 20 % mot ca. 14 % i vanlig hvete, særlig egnet til fremstilling av pasta som blir gulere og får en hardere konsistens. I Midtøsten og Nord-Afrika også til couscous. Skiller seg fra brødhvete ved at den bare har 4 kromosompar (tetraploid) mot 6 i brødhvete (heksaploid); den mangler derfor en del av de proteinene som gjør vanlig hvete egnet til bakst.

Hardhvete dyrkes på 8 % av hvetens totalareal, der klimaet er tørt og vinteren mild, mest i middelhavsområdet, India og Nord- og Sør-Amerika. Se hvete, hvetemel og hardhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.