hardhvete

Triticum turgidum, durumhvete. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Artikkelstart

Hardhvete er en hveteart med høyt innhold av protein, ca. 20 % mot ca. 14 % i vanlig hvete, særlig egnet til fremstilling av pasta som blir gulere og får en hardere konsistens. I Midtøsten og Nord-Afrika blir hardhvete brukt til couscous.

Faktaboks

Også kjent som
Triticum durum, durumhvete

Hardhvete skiller seg fra brødhvete ved at den bare har 4 kromosompar (tetraploid) mot 6 i brødhvete (heksaploid); den mangler derfor en del av de proteinene som gjør vanlig hvete egnet til bakst.

Hardhvete dyrkes på 8 % av hvetens totalareal, der klimaet er tørt og vinteren mild, mest i middelhavsområdet, India og Nord- og Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg