haoma

Parsisk ildtempel i Ahmedabad, Gujarat, India.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Haoma er et gammeliransk navn på en hellig plante, og også på en drikk laget av denne. I henhold til tradisjonen skal den opprinnelige planten gro på et fjell i paradiset, og fugler skal ha brakt dets skudd (frø) til jorden. Planten representere den himmelske prest, eller guddom, kalt Haoma. Haoma tilsvarer soma, sanskrit for saft eller «væske» i indisk religion. Religionsforskere mener dette viser fellestrekk ved indo-europeisk religion.

Faktaboks

Uttale
haˈoma

En drikk som presses fra planten (sannsynligvis en plante av slekten Ephedra), som skal gi en berusende effekt, var en viktig del av det hellige zoroastriske ritualet, kalt yasna. Planteguden Haoma sikrer etterslekten seier over onde ånder, bedre fysisk og mental helse, styrke, seier i krig og bidrar til udødelighet. Guden ble dyrket av de persiske akemenidene, skyterne og parserne.

Zarathustras eget forhold til soma/haoma er omdiskutert. Zoroastrismen hellige skrift, Avesta, omfatter en lengre hymne til Haoma, der Zarathustra lovpriser denne drikken (Yasna 9–11). En annen tekst, Yasna 48,10, har vært tolket som hans avvisning av drikken, men denne tolkningen er omdiskutert. I folketradisjonen er både hans unnfangelse og hans åpenbaringer knyttet til drikken haoma.

Yasnaritualet har overlevd som en takkesermoni til våre dager. I zoroastrismens indiske form, parsismen, kalles det også kalles jashan. Der inngår haoma (hom) i den delen som kalles Ab-Zor, og som skal gi vannet styrke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Zarathustras sanger. De eldste iranske skriftene. Utvalg, oversettelse og innledende essay ved Prods Oktor Skjærvø. I serien Verdens hellige skrifter. De norske Bokklubbene 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg