Hamsterrotter er en underfamilie av gnagere i familien afrikamus (Nesomyidae). Den omfatter ni afrikanske arter i tre slekter. De har en kinnpose som munner ut på innsiden av hvert kinn, som man finner hos hamstere.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cricetomyinae
Beskrevet av
Austin Roberts, 1951

Den største arten er sørlig kjempehamsterrotte (Cricetomys ansorgei) der hannen kan veie 2,8 kilogram og hunnen 1,4 kilogram. Kroppen kan bli inntil 41 centimeter lang. Halen er lang, med inntil 45 centimeter er den litt lenger enn kroppen. Av utseende ligner denne arten på ei rotte (i slekten rattus), men den er betydelig større. Halen mangler skjell og den ytterste tredjedelen er kvit.

En av de minste artene i underfamilien, sørlig hamsterrotte (Saccostomus campestris), har kroppslengde inntil 17 centimeter, halelengde 6 centimeter og vekt 80 gram. Den både hamstrer føde, lagrer fett på kroppen og går i dvale under bakken.

Alle artene i underfamilien har kinnposer. Disse fyller de med frø og annen føde som transporteres til et underjordisk kammer. Et reir ble funnet å inneholde hele 8,7 kilogram føde. To arter har gripehale som brukes under klatring.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hamsterrotter
Cricetomyinae

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg