hamsterrotter

Hamsterrotter, underfamilie av gnagere i familien "afrikamus" (Nesomyidae). Omfatter ni afrikanske arter i tre slekter. De har en kinnpose som munner ut på innsiden av hvert kinn, tilsvarende som hos hamstere.

Faktaboks

Også kjent som
underfamilien Cricetomyinae

Den største arten er "sørlig kjempehamsterrotte" Cricetomys ansorgei der hannen kan veie 2,8 kg og hunnen 1,4 kg. Kroppen kan bli inntil 41 cm lang. Halen er lang, med inntil 45 cm er den litt lenger enn kroppen. Av utseende ligner denne arten på ei rotte (i slekten Rattus), men er betydelig større. Halen mangler skjell og den ytterste tredjedelen er kvit.

En av de minste artene i underfamilien, "sørlig hamsterrotte" Saccostomus campestris, har kroppslengde inntil 17 cm, halelengde 6 cm og vekt 80 g. Den både hamstrer føde, lagrer fett på kroppen og går i dvale under bakken.

Alle artene i underfamilien har kinnposer. Disse fyller de med frø og annen føde som transporteres til et underjordisk kammer. Et reir ble funnet å inneholde hele 8,7 kg føde. To arter har gripehale som brukes under klatring.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg