Hamburger er en enkel rett som kan tilberedes raskt, derav navnet hurtigmat eller fastfood, og som kan spises stående og gående. Retten er særlig populær blant barn, ungdom og unge voksne. I utgangspunktet er hamburger et uformelt måltid, men etter årtusenskiftet har også tradisjonelle restauranter innlemmet hamburgere i sine menyer.
Gastropubene har utviklet en egen hamburgerstil, der hamburgeren serveres med så mye garnityr i høyden at det hele må holdes sammen med grillspyd og spises med kniv og gaffel. Michelinrestauranter som Noma lager gourmetburgere, og i New York oppsto det «hamburgerkrig» i 2003, der restauranter knivet om å lage den ultimate hamburgeren, blant annet ved å bruke Wagyukjøtt, trøfler og gåselever.
Siden det er få regler rundt hamburgeren, er det lett å tilpasse retten aktuelle mattrender. Etter årtusenskiftet har det for eksempel blitt mer bevissthet på råvarenes opprinnelse. Da kan restauranter fortelle hvor hamburgerkjøttet kommer fra, og vise til kjøttkvalitet, storferaser og geografisk tilhørighet. Andre stikkord er økologi, bærekraft og dyrevelferd.
Man kan også bruke kjøtt fra andre dyr enn okse. Da får hamburgeren som regel navn etter råvaren, for eksempel kyllingburger, elgburger, pulled pork-burger eller fiskeburger.
Vegetartrenden har ført til at også vegetarburgere har blitt populært. Disse er ofte basert på belgfrukter, sopp og rotgrønnsaker. Vegetarburgere var gjenstand for politisk kontrovers i 2019. EUs landbrukskomité foreslo at vegetarprodukter ikke skulle kalles «pølse» og «hamburger», men forslaget ble avvist av Europaparlamentet i 2020.
I 2013 viste den nederlandske biologen Mark Post frem en laboratoriefremstilt hamburger, der kjøttet var laget av stamceller fra storfe. Post hadde brukt 10 år og 2,2 millioner kroner på å utvikle den kunstige hamburgeren. Hensikten var å vise hvordan dette i fremtiden kan utgjøre et bærekraftig og miljøvennlig alternativ til tradisjonell kjøttproduksjon.
Kommentarer (3)
skrev Petter Andresen
Hei! Har dere noen informasjon om hamburgere i Norge på 1960-tallet, som dere skriver? De internasjonale kjedene kom jo ikke før på tidlig 1980-tall. Fra Oslo, der jeg er vokst opp, kan jeg ikke huske noen hamburger før på 1970-tall, Grytelokket i Storgata og den norske kjeden Hot Shot, med tre utsalg fra ca 1976. Den forsvant da MacDonalds og Burger King kom ca. 1983. Jeg ønsker svar da jeg holder på med en historisk framstilling av hamburgeren i Oslo/Norge.
MVH
Petter Andresen
svarte Anne Eilertsen
Hei, og takk for innspillet! Vi har foreløbig ikke noen informasjon om norsk hamburgerhistorie, men har bestilt en ny artikkel om hamburger der det vil stå mer om dette.
svarte Arnt Steffensen
Da er artikkelen om hamburger oppdatert, blant annet med informasjon om hvordan hamburgeren ble populær i Norge på 1960-tallet.
Mvh Arnt Steffensen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.