Halvtekniske forsøk, pilotanlegg, forsøk i halvteknisk skala, dvs. stor laboratorieskala eller liten fabrikkskala. Utføres for å vinne mest mulig erfaring før man konstruerer og bygger fabrikker. Stadig økende kjennskap til kjemiske og fysikalske prosesser og prosessapparaturer kombinert med utstrakt bruk av matematisk modellering og simulering på datamaskiner har redusert behovet for halvtekniske forsøk. Men det er fremdeles en rekke prosesser som er så vanskelige å skalere opp til full industriell målestokk at ett eller flere trinn med halvtekniske forsøk er nødvendige mellomstadier.

Formålet med halvtekniske forsøk kan være å teste reaksjonsmekanismer eller katalysatorer, løse spesielle oppskaleringsproblemer, skaffe driftserfaring og avdekke driftsproblemer, produsere mindre prøver av produktet, undersøke og velge konstruksjonsmaterialer m.m.

Selv om det er billigere å gjøre feil i liten enn i full skala, er forsøk i halvteknisk skala kostbare. En komplisert apparatur blir ikke mindre komplisert om den er nedskalert. Bygging og drift av halvtekniske forsøk kan derfor være svært dyrt, og man prøver å begrense bruken til de områder der det er absolutt nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.