Hagl, frossen nedbør som består av kuler eller uregelmessige klumper som har vesentlig større tetthet enn snøfiller.

Hagl har en islignende konsistens og dannes i vannrike bygeskyer (cumulonimbus) med sterke oppgående luftstrømmer. Det skjelnes mellom tre forskjellige typer:

Sprøhagl (eng. snow pellets eller soft hail) er hvite ugjennomsiktige korn med tverrmål 2–5 mm som lett går i stykker ved anslag mot hard bakke. Faller gjerne ved temperatur nær 0 °C og er typisk for vinterlige kaldluftfremstøt over temperert hav.

Vanlige hagl (eng. small hail eller ice pellets) er halvgjennomsiktige og seigere enn sprøhagl, og har ofte en hinne av klar is ytterst. Faller gjerne ved noe høyere temperatur enn sprøhagl, da dannelsen har forbindelse med en relativt varm og vannrik skyregion. Forekommer over land om sommeren og kan gjøre skade på vegetasjon.

Ishagl (eng. hail) er kuler eller klumper av is med tverrmål fra ca. 5 mm opp til over 130 mm, dvs. størrelse fra erter til grapefrukt.

Strukturen er løklignende med vekslende klare og hvitaktige partier. Densiteten (tettheten) er nesten like høy som for vanlig is. Fallhastigheten kan bli over 50 m/s og vekten bortimot 1 kg (registrert i Bangladesh i 1986).

Ishagl dannes i kraftige bygeskyer med en nedre varm region (temperatur over 0 gr. C) av betydelig vertikal utstrekning og en øvre kald region med temperatur ned til −25 °C eller lavere. Dessuten må instabiliteten være stor, slik at det blir rask transport av vann oppover i skyen; haglene vokser seg store når de holdes svevende i skyen og nye vanndråper fryser til utenpå.

Ishagl forekommer i forbindelse med kraftige tordenvær over subtropiske landområder om sommeren. Forekommer sjeldnere på høyere breddegrader, men leilighetsvis så langt nord som i Norge, og da i eller like etter en periode med varmt vær. Kan gjøre betydelig skade på vegetasjon, veksthus m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.