Hagedam med nøkkeroser og gullfisk
Hagedam med nøkkeroser og gullfisk. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

hagedam

Hagedam

Terrasse med hagemøbler og utsikt over hagedam.

Hagedam
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

En hagedam er en dam som er anlagt i en hage for utseendets skyld, altså som del av en prydhage.

Som regel er det snakk om en kunstig dam der vannspeilet og eventuelt også en form for fontene eller rennende vann tjener som dekorativt element i hageanlegget. Ofte brukes hagedammen til å dyrke vannplanter som for eksempel nøkkeroser, eller å holde fisker som gullfisk og koikarpe.

Fisker i hagedam

Koi i hagedam

Koikarper i en firkantet hagedam med rennende vann drevet av pumpe.

Koi i hagedam
Av /Shutterstock.

I forbindelse med hold av fisker i hagedam gjelder spesielle regler i Norge, for å unngå at innførte arter spres i vann og vassdrag. I Forskrift om fremmede organismer defineres en hagedam som «kunstig dam hvor organismer holdes utelukkende for prydformål, som er fysisk adskilt fra, og uten avløp til, andre vassdrag, og som er innrettet og plassert slik at vann og organismer ikke kan slippe ut i andre vassdrag».

I hagedammer som oppfyller kravene i denne definisjonen er det tillatt å holde gullfisk og koikarpe. Det er ikke lov å sette ut andre fiskearter i hagedam uten særskilt tillatelse fra myndighetene. Det er heller ikke lov å sette ut gullfisk eller koi i en dam som er tilknyttet et større vassdrag (for eksempel en bekk som renner gjennom hagen).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg