Nærbilde av en habuslange
Av /Shutterstock.
Habuslange på Okinawa i Japan
Av /Shutterstock.

Habu er en slangeart i hoggormfamilien, i underfamilien gruveslanger. Den er lysebrun med grønne og gule flekker og blir inntil 1,5 meter lang. Den finnes bare på Ryukyuøyene i Japan og lever på bakken. Bittet kan være dødelig.

Faktaboks

Også kjent som
asiatisk lanseslange
Vitenskapelig navn
Protobothrops flavoviridis
Beskrevet av
(Hallowell, 1861)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Habuen er en slank slange med stort hode. Totallengden er 120–150 centimeter. Bunnfargen er lysebrun, med mørkegrønne eller brune flekker som ofte har gule kanter. Buksiden er hvitaktig med mørkere farge langs kantene.

Utbredelse

Arten finnes bare på Ryukyu-øyene i Japan, nærmere bestemt på Okinawaøyene og Amamiøyene. Innenfor utbredelsesområdet er den vanlig på de store vulkanske øyene, men den mangler på mindre koralløyer. Totalt finnes den på 20–25 av øyene i øygruppen.

Habitat

Denne slangen kan opptre i mange ulike landskapstyper: Skoger og skogkanter, jordbruksområder og landsbyer, gjerne i områder med steinmurer og bergsprekker. Den kommer ofte inn i bygninger mens den jakter. Det meste av aktiviteten foregår om natten, og den lever på bakken.

Status

Arten er i tilbakegang. En av årsakene til dette er at den blir sterkt beskattet for produksjon av tradisjonell habushu, en type slangebrennevin som blant annet er populært som styrkemiddel på Okinawa. Bestanden på Okinawa er også i tilbakegang på grunn av hybridisering og konkurranse med nær beslektede innførte arter. Nedgangen i bestandene kan illustreres med reduksjonen i rapporterte tilfeller av slangebitt de siste 70 årene. På Okinawa ble det før 1970 meldt om cirka 300 bitt årlig, i 1990-årene 100 bitt, og mindre enn 30 bitt i 2015. På tilsvarende vis ble det på Amami-øyene registrert cirka 300 bitt pr år i 1950-årene, mot mindre enn 100 i 2000.

Føde

Små pattedyr, fugler, snegler og frosk utgjør dietten til habuen.

Formering

I motsetning til de fleste andre gruveslanger legger habuen egg. Paringstiden er tidlig om våren, og midtsommers legges 5–18 egg. Eggene klekkes etter 5–6 uker, og de nyfødte ungene er cirka 25 centimeter.

Gift

Habuen er en aggressiv slange med et raskt hogg og stor rekkevidde. Giften er en blodgift som ødelegger vev. Bittet er svært smertefullt og kan føre til akutt nyresvikt. For hundre år siden var dødeligheten som følge av habuens bitt omkring 10 prosent, men på grunn av moderne medisiner og motgift er den i dag sunket til cirka 1 prosent. Inntil 6–8 prosent av bittene kan imidlertid gi varige men til offeret.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

habu
Protobothrops flavoviridis
GBIF-ID
2444178

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg