høyluftstrømsbehandling (High-Flow oksygenbehandling)

Artikkelstart

Høyluftstrømsbehandling er en form for pustestøtte og hvor oksygenanriket luft blåses med høy hastighet inn i pasientens nese. Behandlingen brukes stort sett bare på intensivavdelinger og medisinske overvåkningsposter på sykehus.

Faktaboks

Også kjent som
High Flow-oksygenbehandling

Høyluftstrømsbehandling benyttes når en pasient med pustevansker og fallende oksygenmetning i blodet ikke får tilstrekkelig hjelp av oksygentilskudd gjennom ansiktsmaske eller vanlig slange inn i nesen.

Virkemåte

Behandlingen innebærer at oksygenanriket luft fuktes og varmes til 31–37 °C og blåses med høy gass-strøm (35–50 liter/min) inn i pasientens nesebor via to myke plastkanyler. I vanlig romluft er oksygenmengden rundt 21 prosent, mens i denne behandlingsformen har luften vanligvis 30–60 prosent oksygen. At luften er fuktig og oppvarmet, gjør at den høye gass-strømmen ikke oppleves som ubehagelig.

Høyluftstrømsbehandling sikrer et konstant overtrykk i pasientens øvre luftveier. Dette letter arbeidet med å puste inn, samtidig som pasienten får høy oksygenkonsentrasjon i innåndingsgassen.

Utstyr

Høyluftstrømsbehandling krever en spesiell maskin for å levere gassblandingen og spesielle slanger og myke plastrør til å ha i nesen. Behandlingen må igangsettes og overvåkes av spesialtrent personell og vil vanligvis være begrenset til intensivavdelinger og overvåkingsavsnitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg