Silene acaulis

Mange fjellplanter vokser i tuer, noe som kan bidra til å redusere varmetap.Silene acaulis, fjellsmelle. Foto fra: Spitsbergen, Svalbard

Høyfjellsplanter er planter som hører hjemme på snaufjellet ovenfor skoggrensen. I de høyeste delene av fjellet dominerer moser og lav, men også mange blomsterplanter er knyttet til høyfjellet. De fleste er lave, ofte tue- eller puteformet.

Både i tropene og i tempererte og arktiske strøk er det hardføre, nesten utelukkende flerårige planter som danner høyfjellsfloraen, blant annet mange starr-, siv- og gressarter. I de korteste og kaldeste somrene når mange av disse plantene ikke frem til full blomstring eller fruktsetting før snøen kommer. Da kan de overvintre i knoppstadiet og fortsette blomstringen året etter.

Høyest levende blomsterplanter

Ranunculus glacialis

Issoleie er den blomsterplanten som vokser høyest i Norge. Ranunculus glacialis, issoleie. Foto fra: Valdresflye, Oppland, Norge

Issoleien er den blomsterplanten som går høyest i Norge, opp til 2370 meter over havet på Galdhøpiggen, og i Alpene går den opp til 4270 meter over havet. I Jotunheimen går 36 blomsterplanter opp til minst 2000 meter over havet.

Verdens mest høytgående blomsterplante er av det man kjenner til nellikplanten Arenaria bryophylla, funnet til 6180 meter over havet på Mount Everest i Himalaya.

Høyfjellsplanter i lavlandet

I Nord-Norge går mange høyfjellsplanter ned i lavlandet, og i arktiske land, som Svalbard og Grønland, er det liten forskjell på floraen i lavlandet og i fjellet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjærevoll, Olav & Reidar Jørgensen: Fjellflora, 13. utg., 2005, isbn 82-05-34181-8
  • Nilsson, Örjan: Nordisk fjellflora, 1995, isbn 82-7643-046-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg