Fallulykke
Høyenergiskader er skader som skyldes at deler av eller hele kroppen bremses ned rask fart, slik som fallulykker.
Fallulykke
Av /Shutterstock.

Høyenergiskade er en betegnelse på skader som oppstår når kroppen brått bremses ned fra høye hastigheter eller treffes av gjenstander med høy hastighet. Slike skader kan for eksempel skyldes fall, kollisjoner eller påkjørsel. I akuttmedisinsk sammenheng brukes begrepet vanligvis om pasienter som har blitt utsatt for store energimengder og som dermed har behov for en mer systematisk medisinsk vurdering i akuttfasen med såkalt 'traumeteam'.

Faktaboks

Uttale
hˈøyenergiskade

Skadetyper

I tillegg til beinbrudd forårsaker høyenergiskader ofte også indre skader, først og fremst av

Da denne typer skader ikke nødvendigvis er synlige med det blotte øyet ved undersøkelse av pasienten skal slike skader likevel mistenkes om personen har større ytre skader eller om skademekanismen kan tilsi indre skader.

Kriterier

I Nasjonal Traumeplan er kriteriene for når et traumeteam skal tilkalles definert ut fra «skademekanisme». I praksis er disse kriteriene det samme som det man tidligere betegnet som høyenergiskade. Ved trafikkskade eller utforkjøring er kriteriene:

  • at hastigheten har vært over 50 km/t og involverte personer har vært uten bilbelte, og/eller at kollisjonsputen (airbagen) ikke har blitt utløst
  • at kjøretøyet har rullet rundt
  • at det er en fastklemt person i kjøretøyet
  • at en person er kastet ut av kjøretøyet
  • at en myk trafikant er påkjørt av motorkjøretøy

Ved fall fra høyde er kriteriet at en voksen må ha falt fra fem meter eller høyere, mens hso barn er høyden tre meter eller høyere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Denne artikkelen bør inneholde hva som er nasjonale definisjoner på høyenergi skade, samt også forklare at disse kriteriene ikke utelukker mer "betydelig" skade.

svarte Trond Nordseth

Takk for kommentar fra Morten Mikalsen. Endringene som er foreslått er nå lagt til artikkelen med referanse til Nasjonal Traumeplan (https://traumeplan.no/).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg