høydevindkraft

Artikkelstart

Høydevindkraft er vindkraft som er produsert av en vindturbin i svevende posisjon, høyt over bakken. Flere ulike konsepter er under uttesting, men per 2020 er ikke høydevindkraft i kommersiell bruk.

Faktaboks

Også kjent som

flyvende vindkraft

I store høyder (500 til 1500 meter) er vinden mer stabil og gjennomgående sterkere enn nær bakken. Det er utviklet flere konsepter for å utnytte vindenergi i denne høyden og felles for dem alle er at teknologien ikke krever høye tårn eller master på bakken. I stedet forankres vindturbinen til bakken ved hjelp av en kabel eller line. Vindturbinen holdes svevende ved hjelp av oppdriften som skapes av å bli holdt opp mot vinden, omtrent på samme måten som en drage.

En stor fordel med denne teknologien er et vesentlig mindre forbruk av materialer enn det som kreves når for eksempel et tårn må bygges til vindturbinen. Det er anslått at besparelser i form av materialkostnader kan komme opp mot 90 prosent.

Konsepter

Produksjon i høyden

I noen av konseptene som er utviklet for å utnytte denne vinden foregår produksjonen av elektrisk energi i høyden. Den elektriske generatoren drives av en ordinær, roterende vindturbin som er festet til en vinge. Produsert strøm må da sendes ned til bakken gjennom kabelen.

Produksjon på bakkenivå

Konstruksjonen blir enklere og lettere når generatoren holdes på bakkenivå. Vindturbinen må da utformes og opereres som en kite. I stedet for at vindenergien omdannes til rotasjonsenergi, som skjer i en ordinær vindturbin, blir den omgjort til en trekkraft som drar i kabelen. Kraftproduksjonen skjer ved at kiten flyr i en spiral samtidig som den trekker kabelen ut fra en vinsj på bakken. Vinsjen vil da rotere og drive generatoren. Etter hvert trekkes kiten tilbake til bakkestasjonen, men nå med en langt høyere hastighet. Det blir følgelig ikke mulig å opprettholde en kontinuerlig kraftproduksjon, men simuleringer som er foretatt tyder på at en kite-turbin kan produsere i 90 prosent av tiden, mens de resterende 10 prosent går med til å trekke kiten tilbake. På grunn av mer stabile vindforhold i høyden ventes likevel at antall fullasttimer over året blir høyere enn for et konvensjonelt vindkraftverk på bakken. Det er beregnet at rundt to prosent av produsert energi vil gå med til å trekke kiten tilbake.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg