høvelmaskin

Artikkelstart

Høvelmaskin er en maskin for å høvle (planere) arbeidsstykker av tre. Høvelstålene er felt inn i en motordrevet, hurtigroterende sylinder (10 000–14 000 omdreininger per minutt). Høvelstålene kan ha egg beregnet på høvling av plane flater, eller profilerte stål som vil gi overflaten et bestemt mønster.

Typer

Det skjelnes mellom flere hovedtyper, der avretterhøvel og tykkelseshøvel er de viktigste.

Avretterhøvel

Avretterhøvel har kutteren liggende i en tversgående spalte i et horisontalt støpejernsbord, som derved deles i to halvdeler. Treet skyves på bordet og over kutteren med håndkraft, eller med spesiell matningsinnretning. Dybden av kuttet reguleres ved å heve eller senke den halvdelen av bordet som ligger foran kutteren.

Det finnes også avrettere med faste stål og matning med en rullende matte.

Avrettere fremstilles vanligvis for en høvelbredde av inntil 500 millimeter.

Tykkelseshøvelen

Tykkelseshøvelen har kutteren fast lagret over bordplaten. Arbeidsstykket skyves ved mekanisk kraft mellom bordet og kutteren og blir derved høvlet ned til bestemt tykkelse.

Den brukes oftest for høvling inntil 800 millimeters bredde.

Høvelmaskin til metallbearbeiding

Høvelmaskiner til metallbearbeiding ble tidligere mye anvendt i verkstedindustrien, men er nå erstattet av fresemaskiner.

Høvelmaskiner i høvlerier

Høvelmaskin til fabrikkmessig høvling av bord, planker og lignende er forsynt med kuttere på alle sider, slik at alle sider blir høvlet i én operasjon.

I overkutterne og sidekutterne kan profilstål innspennes, slik at man kan høvle profilerte lister, bord med not og fjær, og lignende. På undersiden er det dessuten plass for staffkuttere som kan forsyne høvellasten med pynteprofiler. Istedenfor sidekuttere og staffkuttere brukes ofte stillbare freser.

En mindre type av denne sort kalles molding. Den har bare to kuttere; én horisontal og én vertikal. Den brukes i snekkerier for fremstilling av dører og vinduer.

Høvelmaskinen har oftest et temmelig høyt lydnivå, og det er vanlig å bygge maskiner inn i et støydempende «hus».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg