Høvelmaskin, maskin for å høvle (planere) arbeidsstykker av tre. Høvelstålene er felt inn i en motordrevet, hurtigroterende sylinder (10 000–14 000 o/min). Høvelstålene kan ha egg beregnet på høvling av plane flater, eller profilerte stål som vil gi overflaten et bestemt mønster. Det skjelnes mellom flere hovedtyper:

Avretterhøvel har kutteren liggende i en tversgående spalte i et horisontalt støpejerns bord, som derved deles i to halvdeler. Treet skyves på bordet og over kutteren med håndkraft, eller med spesiell matningsinnretning. Dybden av kuttet regulerer man ved å heve eller senke den halvdel av bordet som ligger foran kutteren. Det finnes også avrettere med faste stål og matning med en rullende matte. Avrettere fremstilles vanligvis for en høvelbredde av inntil 500 mm.

Tykkelseshøvelen har kutteren fast lagret over bordplaten. Arbeidsstykket skyves ved mekanisk kraft mellom bordet og kutteren og blir derved høvlet ned til bestemt tykkelse. Fremstilles oftest for høvling inntil 800 mm bredde.

Høvelmaskin til fabrikkmessig høvling av bord, planker o.l. er forsynt med kuttere på alle sider, slik at alle sider blir høvlet i en operasjon. I overkutterne og sidekutterne kan innspennes profilstål så det kan høvles profilerte lister, bord med not og fjær o.l. På undersiden er dessuten plass for staffkuttere som kan forsyne høvellasten med pynteprofiler. Istedenfor sidekuttere og staffkuttere brukes ofte stillbare freser. En mindre type av denne sort kalles molding. Den har bare to kuttere, en horisontal og en vertikal. Den brukes i snekkerier for fremstilling av dører og vinduer. Høvelmaskinen har oftest et temmelig høyt lydnivå, og det er vanlig å bygge maskiner inn i et støydempende «hus».

Høvelmaskiner til metallbearbeiding ble tidligere mye anvendt i verkstedindustrien, men er nå erstattet av fresemaskiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.