høtt

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Høtt er et fiskeredskap som består av et skaft av tre med et håndtak i den ene enden og en krok av jern uten mothake i den andre enden. Med høtten huker man fatt i fisken når den kommer opp av vannet og lemper den over ripa på båten.

Faktaboks

Også kjent som

hytt, klepp, tre

Høtten ble brukt både under fiske med snøre, line og garn. Den var vanligvis fast inventar i båten. I Namdalen hadde man også et lignende redskap med kort skaft som ble kalt garnhuk. Den ble brukt til å «lina tå» (løsne) fisk av garn. Garnhuker eller garnhøtter/garnhytter er i dag et vanlig redskap i de kommersielle garnfiskeriene. De senere årene har også garnhøttene blitt utstyrt med knivblad slik at de kan brukes til forskriftsmessig bløgging av fisk.

Et større redskap av denne typen, som brukes til å kleppe inn kveite med, kalles i Trøndelag og Nord-Norge klepp eller også tre.

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeutstyr ved kysten fra steinalder til motoralder. Trondheim.
  • Woxeng, Paul (1955). Fiskemåter, sjøbørnskap og agn i Namdalsdistriktet. I Norveg. Folkelivsgransking 5. Oslo.

Kommentarer (1)

skrev Audun Dybdahl

Har fått et endringsforslag på tekst og forslag til et bilde på artikkelen høtt. Teksten er godkjent og bildet er relevant. Jeg fant ingen måte å godkjenne bildet på, men har likevel lagt det inn. Fortsatt står det at det er et endringsforslag til godkjenning over artikkelen, men det er det altså ikke. MVH Audun Dybdahl

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg