Hønsetyfus er en infeksjonssykdom med verdensomfattende utbredelse som først og fremst angriper hønsekyllinger. Den forårsakes av bakterien Salmonella pullorum. Infiserte høns utskiller bakterier via eggstokken til kyllingfostrenes plommesekk, hvor de i løpet av rugetiden formeres sterkt. Dette fører til fosterdød (nedsatt klekking), og overlevende, infiserte kyllinger sprer via avføringen smitten videre til friske kyllinger. Dødeligheten er høy, 20–70 prosent.

I Norge ble hønsetyfus påvist første gang i 1930 og representerte lenge en stor økonomisk belastning på fjærfenæringen. I 1947 ble det satt i verk vidtgående offentlig bekjempelse av hønsetyfus basert blant annet på blodprøver av alle voksne dyr i kyllingproduserende besetninger. Bekjempelsen var meget vellykket og resulterte i at Norge, som et av de første land i verden, ble helt kvitt sykdommen i 1950-årene.

Hønsetyfus er ikke identisk med fowl typhoid, som skyldes infeksjon med en nærbeslektet bakterie, Salmonella gallinarum, og som aldri er blitt påvist i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg