Hønsetyfus, infeksjonssykdom med verdensomfattende utbredelse som først og fremst angriper hønsekyllinger. Den forårsakes av bakterien Salmonella pullorum. Infiserte høns utskiller bakterier via eggstokken til kyllingfostrenes plommesekk, hvor de i løpet av rugetiden formeres sterkt. Dette fører til fosterdød (nedsatt klekking), og overlevende, infiserte kyllinger sprer via avføringen smitten videre til friske kyllinger. Dødeligheten er høy, 20–70 %. I Norge ble hønsetyfus påvist første gang i 1930 og representerte lenge en stor økonomisk belastning på fjærfenæringen. I 1947 ble det satt i verk vidtgående offentlig bekjempelse av hønsetyfus basert bl.a. på blodprøver av alle voksne dyr i kyllingproduserende besetninger. Bekjempelsen var meget vellykket og resulterte i at Norge, som et av de første land i verden, ble helt kvitt sykdommen i 1950-årene.

Hønsetyfus er ikke identisk med fowl typhoid, som skyldes infeksjon med en nærbeslektet bakterie, Salmonella gallinarum, og som aldri er blitt påvist i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.