Hønsetyfus, infeksjonssykdom med verdensomfattende utbredelse som først og fremst angriper hønsekyllinger. Den forårsakes av bakterien Salmonella pullorum. Infiserte høns utskiller bakterier via eggstokken til kyllingfostrenes plommesekk, hvor de i løpet av rugetiden formeres sterkt. Dette fører til fosterdød (nedsatt klekking), og overlevende, infiserte kyllinger sprer via avføringen smitten videre til friske kyllinger. Dødeligheten er høy, 20–70 %. I Norge ble hønsetyfus påvist første gang i 1930 og representerte lenge en stor økonomisk belastning på fjærfenæringen. I 1947 ble det satt i verk vidtgående offentlig bekjempelse av hønsetyfus basert bl.a. på blodprøver av alle voksne dyr i kyllingproduserende besetninger. Bekjempelsen var meget vellykket og resulterte i at Norge, som et av de første land i verden, ble helt kvitt sykdommen i 1950-årene.

Hønsetyfus er ikke identisk med fowl typhoid, som skyldes infeksjon med en nærbeslektet bakterie, Salmonella gallinarum, og som aldri er blitt påvist i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.