Forbønnshandling under konfirmasjon i Den norske kirke
Konfirmasjon.

Håndspåleggelse er en religiøs handling som finnes i mange religioner og kulturer. For de troende uttrykker handlingen overføring av en særlig kraft.

Håndspåleggelse kan brukes for å gi velsignelse, og er ofte en viktig del av ritualer der personer innsettes til spesielle oppgaver. Noen ganger overdras på denne måten myndighet direkte fra en person til en annen.

I kristendommen

Håndspåleggelse nevnes i Det nye testamentet, og i den kristne tradisjonen praktiseres håndspåleggelse i forbindelse med dåp, konfirmasjon, absolusjon (syndsforlatelse), forbønn og vigsel. Det er også en viktig del av ritualet ved ordinasjon og innsettelse til tjeneste i kirken.

Den apostoliske suksesjon

Håndspåleggelse er en sentral del av ideen om en apostolisk suksesjon, som er forestillingen om en ubrutt rekke av biskoper innsatt ved håndspåleggelse. I ortodoks, katolsk og anglikansk tradisjon ser man den apostolisk suksesjon som det formelle og ytre tegnet på at kirken har holdt fast ved tradisjonen fra apostlene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg