Håndskriftsaken betegner striden mellom Danmark og Island om eiendomsretten til de islandske håndskrifter og diplomer fra middelalderen som var oppbevart i København. De fleste hørte til Arnamagnæanske Samling ved universitetet i København.

Håndskriftsaken vakte betydelig oppsikt og polemikk i pressen. Den ble reist alt i 1907, og noen arkivsaker ble da tilbakelevert, men først etter andre verdenskrig ble saken tatt opp for alvor i forbindelse med det endelige oppgjør mellom de to statene. I Danmark var det stor stemning for å gi håndskriftene tilbake som en gave, men innen vitenskapskretser var det til dels kraftig motstand mot utlevering. Folketinget vedtok i 1965 som lov at utlevering skulle skje. Høyesterett godkjente i 1966 loven og fastslo i 1971 at erstatning ikke måtte ytes.

Utleveringen startet i 1971 og ble endelig avsluttet i 1997. Island opprettet i 1962 et eget håndskriftinstitutt for å ta vare på håndskriftene. Det er i alt overlevert 1666 håndskrifter fra den Arnamagnæanske Samling og 141 fra Det Kongelige Bibliotek

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.