Gurubevegelser, religiøse retninger med bakgrunn i indiske religioner som kjennetegnes ved at de har en åndelig veileder (en guru).

Guruen

Guruen nyter ofte stor autoritet. Han omtales som hellig og æres ofte som gud eller avatar av sine tilhengere. Guruen kan ha en viktig rolle for disiplenes oppnåelse av frelse. Det er guruen som innvier og som gir dem deres mantra (meditasjonsord), og han er åndelig veileder. Ofte finner man et esoterisk preg med hemmelig kunnskap kun for de innvidde, men guruen gir også råd i vanlige verdslige forhold slik som ekteskap, barneoppdragelse, yrkesvalg, osv. Han tenkes å være en nøytral part og uten egoisme og derfor spesielt i stand til å veilede andre.

Den kanskje mest kjente folkelige guru i det tyvende århundre i India var Sathya Sai Baba. Mange hinduer er kritisk til guruinstitusjonen, men stadig nye guruer får kjendisstatus i India

Gurubevegelser i Vesten

Vivekananda la gjennom sine reiser til Europa og Amerika på 1890-tallet grunnlaget for en misjonerende hinduisme til Vesten. En rekke gurubevegelser har etterpå fått innpass i Vesten, særlig siden 1960-årene. Noen har fått en slik utbredelse at man har måttet demokratisere guru-institusjonen ved å la et større antall særlig innviede personer overta guruens rolle og overbringe meditasjonsmetoden. I transcendental meditasjon skjer dette ved meditasjonslærere. Mindre esoterisk preg har ISKCON (Hare Krishna-bevegelsen), Brahmakumari og Chinmoy.

De tantriske gurubevegelser utgjør en spesiell gruppe, der en egen oppfatning av kroppens fysiologi – spesielt om de såkalte chakraer (sentre) langs ryggraden – danner basis for yogateknikker. Meditasjonsopplevelsene tolkes her ofte i seksuelle kategorier ut fra tanken om det mannlige og kvinnelige guddomsprinsipp i mennesket. Mest kjent er Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole, Osho-bevegelsen (se Osho Shree Rajneesh) og Ananda Marga.

Gurubevegelsene i Vesten hadde en topp i Vesten på 1970-årene, mens guruer for nye former for yoga forbundet mer med helse og kroppsdyrkelse ble mest populære på 2000-tallet. De mest aktive gurubevegelsene i Norge har vært transcendental meditasjon, Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole, ISKCON, Osho-bevegelsen, og Art of Living.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg