gurage

Artikkelstart

Gurage er en etnolingvistisk gruppe i Etiopia og teller nærmere 3 millioner mennesker (2005). Deres tradisjonelle tilholdssted er sørvestre del av Shoa-provinsen.

Faktaboks

Uttale
gurˈage

De nedstammer fra ulike sidamofolk, fra inntrengere fra Tigre og fra senere immigranter. Både språklig og kulturelt utviser de et stort mangfold. Ca. 30 % er muslimer, resten er animister og etiopiske kristne. Tilhengerne av de ulike religionene bor ofte om hverandre, utveksler varer og tjenester og deltar i hverandres ritualer. Klanlederne er høyeste politiske autoritet; gurage har aldri hatt politiske posisjoner som dekket hele folket. På den religiøse siden er det derimot overbyggende hierarkiske institusjoner. Tradisjonell hovednæring er jordbruk, som suppleres med noe dyrehold. En del har vært handelsmenn i større byer, og sammen med arbeidsmigrasjon har dette spilt en viktig rolle i den senere tids sosiale endring.

Et særegent trekk er fugafolkets rolle hos gurage. Man tror fuga kan være etterkommere av tidlige innbyggere på Afrikas Horn. De er jegere og sankere, og praktiserer ulike håndverk. Fuga utgjør en form for lavkaste, men er samtidig rituelle spesialister. Gurage frykter fugas makt, men kan ikke unnvære dem i religiøse anliggender.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg