gummi arabicum

Artikkelstart

Gummi arabicum er et fargeløst til brunt pulver med flate eller dråpeformede korn. Det brukes blant annet som fortykningsmiddel og bindemiddel.

Faktaboks

Uttale
gummi arˈabicum
Også kjent som

arabisk gummi, acacia

Stoffet finnes i forskjellige kvaliteter etter renhet og opprinnelsessted. Kjemisk sett består det hovedsakelig av et polymert karbohydrat som er meget komplekst oppbygd med en stamme av galaktose og glukuronsyre (eller salter av denne), og til stammen er det knyttet sukkerarter som arabinose og rhamnose.

Fremstilling

Gummi arabicum utvinnes av inntørket saft fra stamme og grener av Acacia senegal og andre akasiearter, trær eller busker i øvre Nil-strøk og i Senegal.

Anvendelse

Gummi arabicum løses lett i kaldt og varmt vann, og en konsentrert løsning anvendes som papirlim. Gummi arabicum inneholder kalium-, kalsium- og magnesiumsalter av arabinsyre og brukes som hjelpestoff ved fremstilling av miksturer, piller med mer.

For øvrig brukes det i næringsmiddelindustrien som fortykningsmiddel og stabilisator for emulsjoner (med E-nummer E 414), for eksempel i sjokolade, sukkertøy og diverse pulverprodukter, i kosmetisk industri, i fargerier med mer.

Gummi arabicum brukes også i billedkunst som bindemiddel i akvarell og gouache, i noen grad også i tempera. Det selges i tørr form, som klumper eller i pulverform.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg