Gummi arabicum, arabisk gummi, acacia, fargeløst til brunt pulver hvor kornene er flate eller dråpeformede. Finnes i forskjellige kvaliteter etter renhet og opprinnelsessted. Består hovedsakelig av et polymert karbohydrat som er meget komplekst oppbygd med en stamme av galaktose og glukuronsyre (eller salter av denne), og til stammen er knyttet sukkerarter som arabinose og rhamnose.

Utvinnes av inntørket saft fra stamme og grener av Acacia senegal og andre akasiearter, trær eller busker i de øvre Nil-strøk og i Senegal.

Gummi arabicum løses lett i kaldt og varmt vann, og en konsentrert løsning anvendes som papirlim. Gummi arabicum inneholder kalium-, kalsium- og magnesiumsalter av arabinsyre og anvendes som hjelpestoff ved fremstilling av miksturer, piller m.m. For øvrig brukes det i næringsmiddelindustrien som fortykningsmiddel og stabilisator for emulsjoner (E 414), f.eks. i sjokolade, sukkertøy og diverse pulverprodukter, i kosmetisk industri, i fargerier m.m.

Gummi arabicum brukes også i billedkunst som bindemiddel i akvarell og gouache, stundom også i tempera. Selges i tørr form, i klumper eller i pulverform.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.