Gummi arabicum er et fargeløst til brunt pulver med flate eller dråpeformede korn. Det brukes blant annet som fortykningsmiddel og bindemiddel.

Stoffet finnes i forskjellige kvaliteter etter renhet og opprinnelsessted. Kjemisk sett består det hovedsakelig av et polymert karbohydrat som er meget komplekst oppbygd med en stamme av galaktose og glukuronsyre (eller salter av denne), og til stammen er det knyttet sukkerarter som arabinose og rhamnose.

Gummi arabicum utvinnes av inntørket saft fra stamme og grener av Acacia senegal og andre akasiearter, trær eller busker i øvre Nil-strøk og i Senegal.

Gummi arabicum løses lett i kaldt og varmt vann, og en konsentrert løsning anvendes som papirlim. Gummi arabicum inneholder kalium-, kalsium- og magnesiumsalter av arabinsyre og brukes som hjelpestoff ved fremstilling av miksturer, piller med mer.

For øvrig brukes det i næringsmiddelindustrien som fortykningsmiddel og stabilisator for emulsjoner (med E-nummer E 414), for eksempel i sjokolade, sukkertøy og diverse pulverprodukter, i kosmetisk industri, i fargerier med mer.

Gummi arabicum brukes også i billedkunst som bindemiddel i akvarell og gouache, i noen grad også i tempera. Det selges i tørr form, som klumper eller i pulverform.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.