Gulporet fåresopp er en sopp i ordenen poresopp. Den brune hatten og det gule porelaget er nok til å kjenne den stilkede soppen i felt.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Xanthoporus syringae
Beskrevet av
(Parmasto) Audet
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Fruktlegemet er uregelmessig stilket, 3‑1O cm bredt. Ofte står flere sammen og danner uregelmessige former, både når soppen er kjøttfull og når den er fersk. Hatten er glatt, Den er gulbrun som fersk, og mørkere som tørr.

Porelaget er tynt, 1‑3 mm tykt, gult til blekbrunt, og poreåpningene er uregelmessig kantete. Det er 3–5 av dem per mm.

Stilken er vanligvis eksentrisk og uregelmessig, i frisk tilstand med porelagets farge, noe langsgående skrumpet og mørkere som tørr. Hattkjøttet er 2–5 mm tykt og blekt gult.

Utbredelse

Gulporet fåresopp har sopprot (mykorrhiza) med forskjellige løvtrær, og mange funnsteder er på kulturbetingede steder som parker, kirkegårder og veikanter. Arten finnes spredt over hele landet bortsett fra Vestlandet.

Navn

Det latinske artsnavnet viser til at soppen første gang ble funnet under syrin (Syringia).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gulporet fåresopp
Xanthoporus syringae
Tidligere vitenskapelig navn
Scutiger syringae Parmasto, Albatrellus syringae (Parmasto) Pouzar
Artsdatabanken-ID
213188
GBIF-ID
3315529

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg