gullvinger

Gullvingehann på rødknapp. Søndre Sandøy, Hvaler.
Østlandsk gullvinge, hann
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gullvinger er en slekt av dagsommerfugler i familien Lycaenidae.

Faktaboks

Også kjent som
Lycaena

4 av de 6 nordiske artene forekommer i Norge. De har et vingespenn på 2–3,5 centimeter og varierende grad av metallglinsende oransje og fiolette farger på vingenes overside. Hunnen har dessuten svarte flekker og er blassere i fargene. Larvene lever på ulike planter i syrefamilien.

Hannen av østlandsk gullvinge (latinsk navn: Lycaena (= Heodes) virgaureae) har ensfarget oransje vinger med smale, svarte kanter. Den finnes på enger i hele Sør-Norge unntatt på Vestlandet.

Liten gullvinge (latinsk navn: Lycaena phlaeas) er meget vanlig på tørrenger over hele landet og med en egen underart i nord. Forvingene er svartflekkede, med et mørkt kantbånd, mens bakvingene er mørkere med oransje kantbånd.

Hannen av fiolettgullvinge (latinsk navn: Lycaena helle) er fiolett, med et smalt oransje kantbånd langs bakvingenes bakkant. Den finnes lokalt på myrer i østlige deler av Norge, men langs hele grensen nord til Finnmark.

Hannen av fjellgullvinge (latinsk navn: Lycaena (= Palaeochrysophanus) hippothoë) er oransje, med diffust avgrensede, brede fiolette kanter. Den lever på enger, i sør også på myrer, og påtreffes lokalt over hele landet, blant annet i fjellstrøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg