Gulltorn
Lisens: CC BY 2.0
Ulex europaeus

Ulex europaeus, gulltorn. Foto fra: Djursland

Gulltorn er en busk i erteblomstfamilien med gule blomster og skarpe torner. Busken er svartelistet og utgjør en høy økologisk risiko i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ulex europaeus
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
HI – Høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Gulltorn er en vintergrønn, 30-150 centimeter høy busk med stive, grønne grener som ender i skarpe torner og sylskarpe, nåleformede blad. De store, gullgule blomstene blomster i mai-juli. Arten er frostfølsom og kan fryse sterkt tilbake under frost.

Utbredelse

utbredelse av gulltorn
Naturlig utbredelse av gulltorn (Ulex europaeus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av gulltorn

Gulltorn er opprinnelig europeisk og har blitt introdusert til Nord- og Sør-Amerika, Afrika, New Zealand og Australia. Planten vokser fortrinnsvis på fattig sandbunn, og har spredd seg via ballastjord. I Norge finnes gulltorn kun med noen få forekomster.

Bruk

I enkelte områder har gulltorn blitt plantet som hekk. Den har og blitt brukt som husdyrfôr. Gulltorn blir ofte sett på som ugress i områder hvor planten har blitt introdusert.

Økologiske konsekvenser

I Norge er gulltorn tilfeldig innført med ballastjord enkelte steder langs kysten fra Buskerud til Vest-Agder. Så langt ekspanderer arten ikke i Norge, og gjør heller ikke stor økologisk skade der den står i dag. Med mildere vintre og økt nedbør kan den potensielt ekspandere inn i naturtyper der den kan ha stor økologisk virkning.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Art Gulltorn Ulex europaeus
Slekt Gulltornslekta Ulex
Familie Erteblomstfamilien Fabaceae
Orden Fabales
Klasse Tofrøbladede planter Dicotyledoneae
Rekke Dekkfrøete planter Angiospermae
Rike Planteriket Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gulltorn
Ulex europaeus
Artsdatabanken-ID
102084
GBIF-ID
2951984

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg