Gulltorn. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

gulltorn

Lisens: CC BY 2.0

Ulex europaeus, gulltorn. Foto fra: Djursland

Artikkelstart

Gulltorn er en busk i erteblomstfamilien med gule blomster og skarpe torner. Busken er svartelistet og utgjør en høy økologisk risiko i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Ulex europaeus

Beskrivelse

Gulltorn er en vintergrønn, 30-150 centimeter høy busk med stive, grønne grener som ender i skarpe torner og sylskarpe, nåleformede blad. De store, gullgule blomstene blomster i mai-juli. Arten er frostfølsom og kan fryse sterkt tilbake under frost.

Utbredelse

Gulltorn er opprinnelig europeisk og har blitt introdusert til Nord- og Sør-Amerika, Afrika, New Zealand og Australia. Planten vokser fortrinnsvis på fattig sandbunn, og har spredd seg via ballastjord. I Norge finnes gulltorn kun med noen få forekomster.

Bruk

I enkelte områder har gulltorn blitt plantet som hekk. Den har og blitt brukt som husdyrfôr. Gulltorn blir ofte sett på som ugress i områder hvor planten har blitt introdusert.

Økologiske konsekvenser

I Norge er gulltorn tilfeldig innført med ballastjord enkelte steder langs kysten fra Buskerud til Vest-Agder. Så langt ekspanderer arten ikke i Norge, og gjør heller ikke stor økologisk skade der den står i dag. Med mildere vintre og økt nedbør kan den potensielt ekspandere inn i naturtyper der den kan ha stor økologisk virkning.

Systematikk

Nivå

Norsk navn

Vitenskapelig navn

Art

Gulltorn

Ulex europaeus

Slekt

Gulltornslekta

Ulex

Familie

Erteblomstfamilien

Fabaceae

Orden

Fabales

Klasse

Tofrøbladede planter

Dicotyledoneae

Rekke

Dekkfrøete planter

Angiospermae

Rike

Planteriket

Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg