gullbarre

Gullbarre i Norges Bank av /Norges Bank. CC BY ND 2.0

Gullbarre er en blokk (barre) av raffinert gull, støpt for oppbevaring eller for fremtidig bearbeidelse til smykker o.l. Den vanlige vekt på Norges Banks gullbarrer var 12,67 kg. I dag har Norges Bank kun noen få barrer igjen til utstillingsformål.

En barre har enten form av en plate eller en murstein. Europeere som investerer i gull foretrekker oftest mursteinstypen. Der finnes mange ulike merker gullbarrer og den mest populære er, av ukjente årsaker, Credit Suisse-barrer.

Verdens største samling gullbarrer finnes i hvelvet til Federal Reserve Bank i New York, USA. Der ligger det 540.000 barrer tilhørende 48 ulike nasjonalbanker og 12 organisasjoner (som for eksempel Det internasjonale pengefondet, IMF).

Totalt rommer hvelvet 25 prosent av verdens gullbeholdning og beregnet verdi er USD 200 milliarder pr. 2008, men dette er svært avhengig av dagens gullkurs. En gullbarre i Federal Reserve veier 14 kg, men på grunn av densiteten må det tre personer til for å løfte en barre som en garanti om at den ikke faller i gulvet og blir skadet.

Som alternativ til barre brukes gjerne bullion mynt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Petter Lund

"Totalt rommer hvelvet 25 prosent av verdens gullbeholdning og beregnet verdi er USD 200 milliarder pr. 2008, men dette er svært avhengig av dagens gullkurs. En gullbarre i Federal Reserve veier 14 kg, men på grunn av densiteten i gull føles det som nærmere 25 kg. Tre personer må til for å løfte en barre som en garanti om at den ikke faller i gulvet og blir skadet." Mitt spørsmål lyder som følger: Hvordan kan noe veie 14 kilo og føles som 25 kilo? Jeg trodde jeg hadde kontroll på dette med densitet, ved at noe kan være lite, men veie tungt. Men 14 kilo veier vel og føles vel fortsatt som 14 kilo?

svarte Guro Djupvik

Hei Petter, Takk for innspillet, og beklager at du ikke har fått svar her. Fagansvarlig arbeider med en omformulering av teksten, slik at den blir mer presis. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg