Gullbarre, blokk (barre) av raffinert gull, støpt for oppbevaring eller for fremtidig bearbeidelse til smykker o.l. Den vanlige vekt på Norges Banks gullbarrer var 12,67 kg. I dag har Norges Bank kun noen få barrer igjen til utstillingsformål.

En barre har enten form av en plate eller en murstein. Europeere flest som investerer i gull foretrekker mursteinstypen. Der finnes mange ulike merker gullbarrer og den mest populære er, av ukjente årsaker, Credit Suisse-barrer.

Verdens største samling gullbarrer finnes i hvelvet til Federal Reserve Bank i New York, USA. Der ligger det 540.000 barrer tilhørende 48 ulike nasjonalbanker og 12 organisasjoner (som for eksempel Det internasjonale pengefondet, IMF).

Totalt rommer hvelvet 25 prosent av verdens gullbeholdning og beregnet verdi er USD 200 milliarder pr. 2008, men dette er svært avhengig av dagens gullkurs. En gullbarre i Federal Reserve veier 14 kg, men på grunn av densiteten i gull føles det som nærmere 25 kg. Tre personer må til for å løfte en barre som en garanti om at den ikke faller i gulvet og blir skadet. 

Som alternativ til barre brukes gjerne bullion mynt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.